Mâlûmatfuruşnâme
1. Bir insana, kaç kere yıldırım çarpabilir? Buna bir kere olsa bile şahit olmak istemeyiz. Zaten istatistikler, birden fazla yıldırım çarpması olayı ile karşı karşıya kalan insan sayısının çok çok az olduğunu belirtiyor. Fakat Walter Summerford isimli İngiliz Subayı, hayattayken üç, öldükten sonra ise bir kere yıldırım çarpmasıyla istatistiklerde ayrı bir yerde duruyor. I. Dünya Savaşı’nda atının üzerindeyken ilk yıldırım çarpması ile tanışan Summerford, belden aşağı felç oluyor. Savaştan sonra Kanada’ya taşınan subaya, bir kez daha yıldırım çarpıyor ve bu çarpma ile ayaklanıyor. Yaşanan olaydan 6 yıl sonra Summerford, son yıldırımı üzerine çekiyor ve bu sefer tamamen felç oluyor. İki yılı felçli geçen Summerford, 1932 yılında ölüyor fakat yıldırımlar ölünce de peşini bırakmıyor ve Mountain View Mezarlığı’na gömülen Walter’ın mezarına 1936’da bir yıldırım daha düşüyor. Toplam 4 yıldırım… Ne diyebilirim ki… Yaşamın, ölümün ve hatta mezarlığın bile hayırlısı…
2. Dünya genelinde “Blue Jean” olarak bilinen kumaşa biz neden “kot” diyoruz? Türkiye’ye, “Blue Jean” olarak bilinen kumaşı getiren ve pantolon üretmeye başlayan abimiz Muhteşem Kot. Evet, adı Muhteşem, soyadı Kot. Kendi soyadını kumaşa vererek nâmını 1960’lardan geleceğe yazmak…
3. Filipinler’de bir adanın içinde bir göl, o gölün içinde bir ada, o adanın içinde de bir göl ve o gölün içinde de küçük bir ada bulunuyor. Alın bu bilgiyi ne yaparsanız yapın!
4. “Memories of Murder” filminde Song Kangho’nun canlandırdığı karakter olan Dedektif Park Doo-Man’ın filmin sonunda ekrana tedirgin bir şekilde bakmasının nedeni, yönetmen Bong Joonho’nun filmde bahsedilen katilin gerçek hayatta filmi izleyeceğinden emin olmasıydı. Yani dedektif, filmin sonunda hem izleyiciye hem de gerçek katile bakıyor.
5. Hollywood oyuncusu Anne Hathaway’ın eşi Adam Shulman‘ın, William Shakespeare’a benzediği söylenir. Gerçekten de Shakespeare’a ait olduğu belirtilen resim ile Adam’ın sureti birbirini andırıyor. Shakespeare’ın gerçek bir kişi mi yoksa bir müstear mı olduğu tartışması şurada duruversin; konuyu biraz araştırınca öğrendim ki Shakespeare’ın eşinin adı Anne Hathaway imiş!
6. Yönetmen Quentin Tarantino’nun şaheseri on üç yıl önce vizyona girdi: “Inglourious Basterds” (Soysuzlar Çetesi). “Şaheseri olduğunu nereden biliyorsun?” diye sorabileceğinizi varsayaraktan açıklıyorum: Tarantino, “şaheserim” vurgusunu, filmin son sahnesinde başrol oyuncusunun ağzından dile getirtiyor. Film boyunca Teğmen Aldo Raine (Brad Pitt), elindeki bıçakla, yakaladığı her Nazi askerinin alnına, damalı haç işaretini kazıyor. Filmin sonunda da bir Nazi albayının alnına aynı işlemi uyguladıktan sonra kameraya bakıp, “Bence bu benim şaheserim olabilir.” repliğini söylüyor. Tarantino böylece şaheserini senaryo yoluyla açıklamış oluyor.
7. Kuşlara savaş açan bir devletin olabileceği kimsenin aklına gelmez. Fakat böyle bir savaşın olduğunu öğrenince şaşıracaksınız. Önce kuş hakkında kısa bir bilgi vereyim: Emu, kahverengi, yumuşak tüylü, uzun boyun ve bacaklı uçamayan bir kuş türü. 1.9 metreye ulaşabilen boyuyla dünyadaki en uzun ikinci kuş. Gelelim savaşa… Bu büyük kuş türünün tarım alanlarına zarar vermesini önlemek isteyen Avustralya hükümeti, 1932 yılının sonlarında kuşlara karşı bir askerî operasyon başlattı. Tarihe, “Büyük Emu Savaşı” (Great Emu War) olarak geçen savaş ise hükümet için tam bir felaket oldu. Yaklaşık 9.900 mermi harcayan Avustralya ordusu sadece 40 emu kuşunu öldürebildi ve savaş emuların zaferiyle sonuçlandı. Peki, hayvanlara karşı açılan bu savaş, Avustralya’nın son mücadelesi miydi? Elbette ki hayır. 2020 senesinde Avustralya’nın güneyinde yaşanan kuraklığı bahane ederek yerli Aborjin halkının yaşadığı Anangu Pitjantjatjara Yankunytjatjara (APY) bölgesinde 5 bin deve, helikopterlerden açılan ateş sonucu katledildi. Bu operasyonda sadece develer değil, atlar da öldürüldü. 2019’da da Avustralya hükümeti, ülkedeki yerel türleri yok eden vahşi kedileri öldürmek için zehirli sosis kullanacağını açıklamıştı. 2019’dan 2020’ye kadar 2 milyon kediyi öldürme sözü de vermişti.
8. Hayvanlar âleminden bir bilgi daha hemen aktarmak istiyorum. Vietnam’a özgü bir maymun türü olan Altın Langurların yaban hayatta nasıl yaşadıklarına dair pek bilgi bulunmuyor. Hatta şöyle de denebilir, Altın Langurlar bu bilgiyi vermek istemiyor. Çünkü, insan etkileşiminden olabildiğince uzak durmaya çalışıyorlar. Bu da onların yaşam tarzlarını gözlemlemek isteyen doğa araştırmacılarını çaresiz bırakıyor.
9. Zekâ küpü olarak bilinen Rubik küpünün, her yüzeyinin tek renk olabilmesi için trilyonlarca ihtimal var. 13 yaşındaki İngiliz öğrenci Patrik Bossert ise 1980’lerde bu ihtimallerin bir kısmının nasıl gerçekleşeceğine yönelik kitap hazırlamış ve satışlardan elde ettiği gelirle milyoner olmuş.
10. Dünyada beyin kanaması geçirirken videosu çekilen tek kişinin Ebru Gündeş olduğunu biliyor muydunuz? Ebru Gündeş, bir program esnasında başının döndüğünü belirttikten birkaç saniye sonra yere yığılıyor. Bu görüntü, Harvard ve Oxford Üniversitelerinde ders için materyal olarak kullanılıp öğrencilere izletilmiş.
Adem Suvağcı (Her türlü gereksiz bilgi itina ile toplanır.)
4 Yorum