Hangi yazarların, hangi kitaplarını asla okumazsın?

Genelde yazarlara, hangi yazarları okudukları sorulur. Biz olaya tersinden yaklaşalım dedik ve yazarlarımıza “Hangi yazarların, hangi kitaplarını asla okumazsın?” diye sorduk. Birbirinden ilginç cevaplar sizi bekliyor…

***

Aydoğan K

Sabah beş civarı, uykumu tam alamadan uyandım. Sert bir kahve içtikten sonra, fazla vakit kaybetmeden gece geç saatlerde hazırladığım valizimi de alıp odamdan ayrıldım.

Connecticut‘tan Massachusetts‘e otostop yaparak gitmeyi düşündüm ilk önce ama bir süredir gazete sayfalarını süsleyen ”otoyol katili”nden tırstığım için otobüsle gitmeye karar verdim. Perona vardığımda ilk otobüsün saat 10:25’te hareket edeceğini öğrendim. Bu durumda 2 saat 20 dakika boyunca oyalanmam gerekiyordu.

Serkül‘ün Orda mıyım diye bir şarkısı vardı. Sebepsiz yere aklıma gelen bu oldu… orda mıyım orda mıyım / bir tanem / o eskiden söylediğin yerde miyim

Hangimiz oradaydık ki gerçekten. Bazılarımız buradaydı, bazılarımız şuradaydı. Orada olsak ne olurdu, burada olsak ne olurdu…

O esnada cep telefonuma bir sms düştü. Sulhi Ceylan‘dan geliyordu: Hangi yazarların, hangi kitaplarını asla okumazsın? Adı üstünde asla okumayacağım insancıklar! Onların adlarını bile vermek onlara bir paha biçmek olur.

Selpak mendile bile bir şey yazıp yere atsa, alıp okuyacağım insanlar var. Onların isimlerini anmak daha güzel: Antoine de Saint-Exupéry, Hermann Hesse, Sabahattin Ali, Alev Alatlı, Trevanian, Søren Kierkegaard, Robert Musil, Süheyl Ünver, Hilmi Ziya Ülken, Refik Halit Karay, Sezai Karakoç, Albert Camus, Georges Perec, Teoman Duralı, İhsan Fazlıoğlu, Balzac, Robert M. Pirsig, Stefan Zweig, Yukio Mişima, Osamu Dazai, Chuck Palahniuk, İbn Arabi, Italo Calvino, Fernando Pessoa, Ivan Illich, Ludwig Wittgenstein, Miguel de Unamuno, Sadık Hidayet, Tolstoy, Kafka, Dostoyevski… Ah, daha ne güzel insanlar var muhtemelen, ama ey hafıza!

Bir de Adolf Hitler ve Mussolini‘yi çok severim. Gerçekten çok severim.

Otobüs saati de gelmişti. Koltuğa kurulup bu isimleri sms’le göndermek kalıyordu geriye.

Mehmet Raşit Küçükkürtül

Kitap okuyan hemen birçok kişi gibi hangi kitapları okumam gerektiğine çalışan bir zihnim var. Şu yazarı asla okumam diye düşündüğümü hatırlamıyorum. Şunu söyleyeyim: Bir kitapta Resul-i Ekrem’i tahkir eden bir ifade varsa veya İslam düşmanlığını şiar edinmiş bir yazarın kasıtlı, hesaplı, proje kitaplarını okumam. Böyle isimler sıralayabilirim size, fakat bunu yapanların maksatlarına hizmet etmiş olacağından isim vermeyeceğim. Bu konu dışında, Özdemir İnce’nin, Tahsin Yücel’in, Ahmet Cemal’in tercüman olarak isimlerini gördüğümde yüzüm buruşuyor; herhalde bunları okumayacağım. Bir de Ahmet Ada’nın, Ümit Yaşar Oğuzcan’ın, Sinan Yağmur’un, Tuna Kiremitçi’nin, İclal Aydın’ın, Ahmet Hulusi’nin, Canan Tan’ın kitaplarını, kişisel gelişim kitaplarının %99’unu ve “çok satılanlar” listesine giren kitapların birçoğunu, vampir kitaplarını, botanik tarihini, “herkes için tarot” kitabını asla okumayacağımı siz sorunca fark ettim.

Atilla K. Sezer

Ataol Behramoğlu; sıradan, birbirinin aynı şairlerden bile kötü şiirler yazdı. Onu okursam şiir zevkimi çok aşağıya çekmiş olurum. Oktay Akbal’ın yazar olduğuna dair şüphelerim var. Bilhassa son dönemlerde gazete köşesinden yazdıkları “nereden baksan ahmakça” kitaplarını asla okumam. İlber Ortaylı, Mümtazer Tüköne, Özdemir İnce, Turgut Özakman, Taha Akyol gibi kimi sonradan gazeteci kimi başından beri tarihçi kimi de edebiyatçı olsa da kalemleri düşük kişiler olarak mimlendiklerinden okunmazlar arasındadır.

Sulhi Ceylan

Kitap deyince orada duruyorum ister istemez. Kitaplar ki nefes aldığım yerler şu küçücük dünyada. Belki de dünyanın küçük olması kişinin kendi kalbiyle ilgili. Sonuçta ayna ve yansıyanları görebiliyor sadece. Hayatımın büyük bölümünü kitaplara ayırdım ve hâlâ ayırıyorum. Bu durumdan pişman da değilim. Fakat okuma eylemi bir yalnızlaşmayı, tutunamamayı beraberinde getiriyor. Hayata karşı böyle oldum ben de. Elimdeki kitapları okurken hep bir kitap okuyacağım ve artık her şey bitecek hissini hiç kaybetmedim. Tasavvufta kitap yakma diye bir ritüel var… Derviş belli bir makama geldi mi artık fânilerin yazdığı kitaplara bakmaz ve bunun kanıtı olarak tüm kitaplarını yakar. Bilir ki artık gerçek kitap olan insanın kendisini okuyabiliyordur. Ne yazık ki bu hale gelemedim. Ama okumalarım arttıkça arttı. Okuduğum kitabı daha bitirmeden gözüm diğer bir kitaba tebessüm etti hep. Eskilerin bir sözü vardır: “Tüm kitaplar tek bir kitabın anlaşılması için okunur” diye. Buradaki tek kitabı insan olarak algılarım nedense. Efendimiz’in bir hadisi şerifi de gelir hemen aklıma: “Kur’an ve insan ikiz kardeştir.”  Bundan ötesi sanırım laf-ı güzaf… Okunası tek kitapsa apaçık ve ter-ü taze…

Davut Bayraklı

Server Tanilli (Bütün kitaplarını)
Ataol Behramoğlu (Bütün Şiirleri)
Zafer Acar (Şiirleri)
İncil, Kitab-ı Mukaddes Yayınları
Özdemir İnce (Bütün eserleri)

Mehmet Necip

Her bir yazarın, her bir kitabının okunmaya değer asgari bir cümlesi elbet vardır. Neticede her biri farklı bir tecellinin mahsulü. Sinan Yağmur’un müsveddeleri için bile böyle…

Süleyman Salih Şahin

Çok manipülatif ve çok spekülatif bir soru. Soruyu soranın bu ağına düşmeden cevap veriyorum; kapağında kendi fotoğrafı olan yazarların kendilerini anlattıkları başarı kitapları, diyerek yakayı kurtarıyorum.

Bilal Can 

Küçük İskender – Tüm Kitapları
Tuna Kiremitçi – Tüm Kitapları
Cezmi Ersöz – Tüm Kitapları
İclal Aydın  – Tüm Kitapları
Yılmaz Özdil – Tüm Kitapları
Enis Batur – Öldüğünde belki hızına yetişip okumaya kaldığım yerden devam ederim.Ahmet Günbay Yıldız – 3 kitabını okuduktan sonra bir daha okumayacağımı söyledim kendime. O gün bu gündür okumuyorum.
Alâddin Şenel – İsmi geçen kitaplara sinirlenerek bakıyorum. Dili hiç akıcı değil.
Sinan Yağmur – Hiç okumadım, kitaplığıma bile koymadım.
Haruki Murakami – Okumaya başlamak istemiyorum.

Fedai Tunca

Elif Şafak – Tüm Eserleri
Ahmet Ümit- Bilumum Eserleri
NLP Kitapları- Bilumum Yazarlar(!)
Ve tüm kılıbık yazarlar

Ahmet Faruk Korkmaz

Buna cevap verebilmem için önce okumam gerek.

Serdar Kocabaş

Büyük konuşmayayım, zira hangi kitabı asla okumam dediysem en son onu okuduğumu gördüm. Bu sebeple asla okumayacağım bir kitap yok ama bu kitap seçmem demek değil. Bilakis son derece kitap seçiciyimdir.

 

 

 

DİĞER YAZILAR

1 Yorum

  • svevo , 19/12/2013

    Elif Şafak ,Ahmet Ümit ,İskender Pala,Tuna Kiremitçi, İclal Aydın, Ahmet Batman, Canan Tan, Dizüstü Edebiyat, Hakan Günday,Kahraman Tazeoğlu, Ceyhun Yılmaz, Altan Öymen,Murat Menteş, Emrah Serbes, Set Kitaplar,Serpil Tuncer,Ayşe Kulin, Orhan Pamuk,Hamdi Koç, Debbie Macomber ve türevleri , Ece Temelkuran,Sinan Akyüz …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir