Ali Ayçil, duru ve güzel bir şekilde sosyal realizm kokan ve alt kategorileri mevcut olan denemelerini bir arada topladığı ‘‘Ceviz Sandıkları ve Para Kasaları’’ adlı eserinde, eski toplumsal yaşamın/düzenin yeni toplumsal yaşama/düzene ayak uydurması arasındaki farka değinmiş.
Toplamda 35 denemeden oluşan bu eser; bekleyişlerden, gidişlerden, toplumsal yaşamın içindeki olaylardan, yaşanmış hatıralardan ve yalnızlıklardan yol bularak bize ulaşmış. Eserde en dikkat çekici deneme ise ‘‘Uzun Samsun İçenlerin Aşireti’’. Burada toplumdaki nadir bir kesimin içtiği Uzun Samsun ile toplumdaki konumuna değinmektedir. Uzun Samsun içenlerin toplumda ki diğer bireylerden daha farklı özelliklere sahip olduklarından bahsederken, bu kişileri diğer bireylerden farklı kılan ise diğer sigaralardan farklı olan Uzun Samsun olduğunu söyler.
Ceviz sandıkları ve para kasaları adlı eser, maziye dayanır. Özellikle babaannelerimize ait olan sandıkların, bir türlü içinde ne olduğumu öğrenemediğimiz kendilerine has, manevi değeri yüksek olan sandıklardan bahsedilir. Bu öğrenemezlik duygusu çoğu çocuğun içinde bir merak duygusu ile pekişmiş geçmişte kalan bir anıdır. Para kasaları ise adından da anlaşıldığı gibidir. Yaşanılan sıcak dünyada ki maddi dünyanın soğuk yüzlü banknotları… Burada da yazar geçmişte paraya ihtiyacı olanların kendilerini para kasalarına attıklarını ve anılara ihtiyaç duyanların ise kendilerini ceviz sandıklarına attıklarını anlatır.
Yazarın düşünce ve duygularına şahit olup, bazen de bilinen şeylerden farklı anlamlar çıkartmanıza yardımcı oluyor. Yazarlığını öykü ve şiirlerinde de kanıtlamaya çalışan yazar, şiirlerinde bir Anadolu havasının izlenimlerinin olduğu sezinlenmektedir. Mustafa Kutlu’nun değişiyle ‘‘O, atalarının izinde yürüyor ”.