1. Genç Werther’in Acıları şu cümle ile başlar: “Oradan uzaklaştığıma ne kadar memnunum!”
2. Roman, 1774 yılında ünlü yazar Goethe tarafından kaleme alınmıştır.
3. Goethe bu romanı 27 yaşındayken ve sadece iki hafta gibi kısa bir süre içerisinde yazmıştır.
4. Mektuplar halinde yazılan roman insanda gerçeklik hissi uyandırmaktadır.
5. Goethe’nin bu ölümsüz eseri, kavuşamamanın yarattığı sarsıntıları işleyen kusursuz bir aşk anlatısı olarak değerlendiriliyor.
6. Roman yayımlandıktan kısa bir süre sonra Avrupa’da intihar vakalarının artması romanın ne derece etkili olduğunu gözler önüne sermektedir.
7. İntihar vakalarının artmasından dolayı kitap kilise tarafından bazı bölgelerde yasaklanmıştır. Goethe ise insanın ruhunda yaşadığı ıstırapların aktarılmasında bir sakınca olmadığını söyleyerek kendisini savunmuştur.
8. Roman ilk yayımlandığı dönemlerde o kadar popüler olmuş ki zamane gençleri aynı Werther gibi mavi ceket ve sarı pantolon giyerek duygulu bir şekilde sevdiklerine aşklarını ilan etmişlerdir.
9. Bir rivayete göre Napolyon da kitabı sürekli yanında taşıyormuş.
10. Orijinal adı Die Leiden des jungen Werthers olan roman, birçok yayınevi tarafından Genç Werther, Genç Werther’in Acıları, Genç Werther’in Istırapları isimleriyle Türkçe’ye tercüme edilmiştir.
11. Roman, hukuk işlerinde çalışan bir gencin nişanlı bir kadına olan karşılıksız aşkını anlatır.
12. Werther’in âşık olduğu Lotte isimli kadın Goethe’nin yüksek mahkemede stajyerken tanıştığı Charlotte’yi temsil etmektedir.
13. Romanı trajik kılan şey ise romanın Werther’in intiharıyla son bulmasıdır.
14. Goethe, Werther karakterini oluştururken aynı yıllarda yaşayan ve intihar eden arkadaşı Karl Wilhelm’den esinlenmiştir.
15. Roman daha sonraki yıllarda tiyatro ve opera olarak seyirci karşısına çıkmıştır.
16. Bu eser ile büyük bir üne kavuşan Goethe, sonraki yıllarda eser üzerine konuşmamayı tercih etmiştir. Bunun en önemli nedeni, Charlotte’a olan aşkı herkese duyurmasıyla romanın büyüsü ortadan kalktığı için duyduğu pişmanlıktır. Hatta bir dost meclisinde bu kitaptan “Hastalıklı bir şey” diye bahsettiği olmuştur.
17. Genç Werther’in Acıları şu cümle ile biter: “Tabutu işçiler taşıdılar ve cenazeye hiçbir papaz katılmadı.”
Muhammet Emin Oyar