Yazarlarımızdan Mehmet Raşit Küçükkürtül, kendisine yapılmış bir iyiliği anlatıyor.
Edebifikir okuyucusunu da kendisine yapılmış iyiliği yorum kısmına yazmaya çağırıyoruz.
***
lise ikinci sınıfta edebiyat hocalarımızdan birisi ali hanifi akar’dı. hanifi hoca’yı okulda sevmeyen bir talebe hatırlamıyorum. kendisi çok babacan, samimi, içi dışı bir öğretmendi. kahramanmaraş’ta neşredilmiş bazı edebiyat dergilerinde de ali akar imzasıyla şiirler neşrettiğini kitaplığımdaki dergileri karıştırınca fark etmiştim. kendisiyle neşeli, hüzünlü birçok hatıramız vardır. bir defasında sınav kâğıtları koltuğunun altında sınıfa girdi ve sınav sonuçlarını bekleyen bizlere ilk cümlesi şu oldu: “lan oğlum, biriniz abudik kubudik bir şey yazmış, yazıklar olsun!” sınıfta kahkayla karışık bir dalgalanma oldu. sınav kâğıdı ortaya çıkarıldı. arkadaşın birisi yusuf has hacib’in eseri “kutadgu bilig”i yanlış yuvarlak hatırladığı için “kutadgu kubidik” yazmış. bunu yazan arkadaş sınıfın dilinde bir sene sarakaya alındı.
hanifi hoca’nın evi, okulun yanındaki lojmanlardaydı. zaman zaman öğle arasında evine yemeğe yahut çay içmeye de giderdim. bana yapılan en büyük iyiliklerden birisi, bir gün hanifi hoca’ya çay içmeğe gittiğimiz bir öğle arasında vukû buldu. hanifi hoca, biraz hüzünlü biraz dalgın bir yüzle kitaplığın karşısına geçti, gözüyle şöyle bir taradı. mavera dergisinin ciltlenmiş, kalın kütüğünü aldı. sonra da bana dönüp: “bunlardan dilediğini kadar al, senin olsun. biz okuduk, biraz da sen oku bakalım.” mealinde bir cümle kurdu.
ortaokulda birikmeye başlayan benim kitaplık, şuursuz bir şekilde büyüyordu. hanifi hoca’nın bu hediyesiyle benim kitaplığın tarihinde önemli bir değişiklik oldu. sanıyorum üç dört gün eve kitap taşıdım hocanın evinden. evet, hiç insaf etmedim ve götürebildiğim bütün kitapları götürdüm. belki 150-200, belki daha fazla kitap almışımdır. hanifi hoca’nın seksenlerden itibaren aldığı birçok kitap vardı burada. can yayınları’ndan çıkmış bir yığın rus, fransız, alman, ingiliz romancılığının klasikleri vardı aldıklarım arasında. dostoyevski, tolstoy, dickens, thomas mann, anatole france… risale yayınları, insan yayınları, akabe yayınları, pınar yayınları’nın onlarca eseri. ismet özel, ilhan kutluer, roger garaudy, rasim özdenören, seyyid hüseyin nasr vs.
yine lisedeki edebiyat hocalarımdan mustafa kızıl bey’in, birçok edebiyat araştırmacısında bulunmayan bursalı mehmet tahir’e ait “osmanlı müellifleri” eserinin orijinal baskılarından birini hediye etmesini de bu babta hatırlamak lâzım. kitaplığımın hem pahaca hem değerce en kıymetli eserlerinden biridir.
lisedeki birçok hocama şükran borçluyum, allah hepsinden razı olsun.
mehmet raşit küçükkürtül
16 Yorum