Salgın Günlerinde Edebifikir Yazarları – 6

Sorgulama Dosyası

“Salgın Günlerinde Edebifikir Yazarları” başlıklı sorgulama dosyamızın son cevapları…

***

Feyyaz Kandemir

1. Bu aralar neler okuyorsunuz?

Bir süredir siyasetname ve destan külliyatımızla meşgulüm. İmam Gazâlî hazretlerinin Nasîhatü’l-Mülûk’unu, Kâtip Çelebi’nin Siyaset Nazariyesi’ni okudum. Şu anda Battalname’yi ve Kâtip Çelebi’nin Mîzânü’l-Hak adlı eserini okuyorum. Bunlar belirli konularda araştırma yapmak için okumak durumunda kaldığım kitaplar. Bir süre daha bu kitaplarla meşgul olmaya devam edeceğim, öyle görünüyor.

2. Yeni bir kitap hazırlığınız var mı?

Sözde iki tane kitap projem var, birkaç yıldır fırsat buldukça üzerlerinde çalışıyorum. Kitaplar bitti sayılır, sadece yazması kaldı. Bakarsınız bir gün o da olur! Doğrusu, hayattan fedakârlık yapmadan kıymetli bir eser meydana getirebilmek mümkün değil. Az uyumak, avarelikten uzak durmak ve disiplinli çalışmak lâzım. Ben bu iradeyi gösteremiyorum. Bu hususta okurlarımız dua ederse makbule geçer.

3. Hayatınızda belirgin değişiklikler oldu mu?

Oldu. Hamdım ve pişmeden yandım. Anladınız siz!


Bilal Can

1. Bu aralar neler okuyorsunuz?

Bu aralar çoklu okuma olarak adlandırdığım bir süreçteyim. Gerçi bu süreç, uzun zamandır devam ettiğim kimi zaman birbirini destekleyen, kimi zaman ise birbirini köstekleyen okuma biçimleri. İş yeri, yol ve ev kitapları olarak farklı okuma biçimleri ile yazılara destek sağlayan okuma biçimleri bunlar.

İş yerinde

– Kayıp Aydınlanma – S. Frederick Star

– Sütun – Sezai Karakoç

– Yabancıların Dünyası – Lyn Hofland

Yolda

– Yapı Taşları Kaderimizin Çağrısı I – Sezai Karakoç

Evde

– Merak – Alberto Manguel

– Toplumun McDonaldlaştırılması – George Ritzer

2. Yeni bir kitap hazırlığınız var mı?

Hali hazırda üç dosyam var. İkisini teslim ettim. Üçüncü dosyayı da bir ay içerisinde teslim etmeyi planlıyorum.

3. Hayatınızda belirgin değişiklikler oldu mu?

Hayat, her yönüyle bir değişim ve dönüşüm içerisinde dönenip duruyor. Bu süreklilik içerisinde insanoğlunun da değişmemesi mümkün değil. Her sabah, yenilenerek yeni bir güne uyanıyoruz, farklı diller peşinden farklı anlamlar öğreniyoruz. Her yeni anlam, bizim için değişimin ilk sebebi. Bu anlamlar dâhilinde dünyayı ve evreni anlamlandırmaya çalışıyoruz. Yaşadığımız yer, soluduğumuz hava, yediğimiz ekmek ve içtiğimiz su… bize sürekli bir şeyler katıyor… Son dönemleri baz alacaksak; pandemi koşulları dolayısıyla büyük değişimler var. Hem bedenen hem de psikolojik açıdan dirayetli bir duruş sergilemeye çalışıyoruz. Mümkün mertebe insanlardan kaçıyoruz! Bu tuhaf bir durum ama kendimizi ve türdaşlarımızı vebalı olarak görme hastalığı toplumun her kesimine yerleşmiş durumda. Bu bakımdan hanelerimize çekiliyoruz. Mekânlarımıza. Bu mekânlarda yeni dünyalar kurgulamaya çalışıyoruz.


Celal Kuru

1. Bu aralar neler okuyorsunuz?

Musa Aybek’ten Nevaî’yi okudum. Roman genel hatlarıyla iyi. Yazar meramını anlatmış. Vermek istediği mesajı vermiş. Belki de sıkıntı burada başlıyor. Nevaî’yi yüceltmek için Hüseyin Baykara’yı şeytanlaştırmak. Elbette Baykara’ya masum imam muamelesi yapmayacağım. İlim ve sanat ehline gösterdiği kolaylıklar ve zamanın büyük şairlerine ihtimamı benim görebildiğim güzellikler ve bunlar hiç de yabana atılacak şeyler değil.

Tolstoy’un Anne Karenina’yı okurken aklımdan geçen ilk şey, bir roman okumuyor da sanki yaşıyorum. Kitabın sonunu hiç merak etmiyorum. Hayat gibi akıp gidiyor. Roman ve Tolstoy hakkında birkaç övücü cümle daha kuracaktım ki, araya Nizamî giriverdi. Hüsrev ile Şirin ve Mahzen-i Esrâr’a dalıverdim. Firdevsî ile boy ölçüşen bu koca şairin yanında başkasından söz açmak elbette edepsizliktir. Bakırı altına değiştirmektir.

2. Yeni bir kitap hazırlığınız var mı?

Kitap çalışmam iki yıldır var ama kaplumbağa hızıyla gidiyor. Yavaş da olsa menziline varabilse keşke.

3. Hayatınızda belirgin değişiklikler oldu mu?

Hayatım o kadar standart ki, herhangi bir değişiklik olsa bile en fazla on beş saniye sürüyor. Ardından o değişiklik de standarta dönüşüveriyor.

DİĞER YAZILAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir