Korsan Kitap

Sokakta yürürken bir yandan da yeni eylemimizi düşünüyordum. Nasıl bir eylem yapalım derken birde baktım, sokağın köşesinde, yerde korsan kitap sergisi. Eylem kendi ayağıyla geldi anlayacağınız. Hemen korsan kitabı destekleyen eylemler yapmayı düşündüm tabî ki.

Korsan kitap hakikaten masum bir şey mi? Bir yanım evet, korsan kitabı sonuna kadar desteklenmeli derken, diğer yanım biraz mesafeli duruyordu. O halde, bu konuyu sorgulama dosyasında işleyelim dedim. Sonucuna siz karar verin; korsan kitap iyi midir, kötü müdür? Ve eğer bir kitabın korsanı varsa orijinali alınır mı?

En son ne zaman korsan kitap aldın ve korsan kitap hakkında ne düşünüyorsun?

 ***

 Dr. Tayfun Şahin

Ben kitabın korsanına da orjinaline de karşıyım. Okumaya karşıyım.

 

Hande Hanım

İdealist bakmak çok isterdim; fakat mümkün değil. Hırsızlığın her türlüsü kötüdür, eyvallah, saygımız sonsuz. Ama ‘bilgi paylaştıkça çoğalır’ ya, onu ne yapacağız?

Hem ben okur merkezliyim, yani bir eser yaratıldıktan sonra artık yazardan ziyade herkese aittir. O yüzden Yaşar Kemal gibi korsana sonsuz saygılıyım.

En son ne zaman bir korsan kitap aldığımı hatırlamıyorum. İnternet sağ olsun çünkü. Nitekim korsan kitapçılar best seller basmaktan benim sevdiğim şeyleri de basmıyor, o da bir etken. Ama alan öğrencilere, abilerime, ablalarıma hiçbir şey demem, diyemem. Yazmak geçim kaynağı olmamalı, ey yazarlar. Hobilerimizden para kazansaydık, dünya bambaşka bir yer olurdu nitekim.

Mehmet Raşit Küçükkürtül 

En son ne zaman aldığımı tam olarak hatırlamıyorum, uzun zaman önceydi. Zannederim 5-6 yıl önceydi. Yky’den çıkan “Raşid’in Dürbünü” isimli romanın korsanını almıştım. Hatırladığım kadarıyla, bu kitabın korsanı olmaz diyerek almış, sonradan fark etmiştim korsan olduğunu.

Mevcut yapıyı bozacak, kitap üretimini tüccarların ve reklamcıların tasarrufundan kurtaracak ve de orijinal baskıya meydan okuyacak bir yordamı, seviyeyi tutturacak bir korsan fikrine olumlu bakarım. Mesela filanca ilim adamının kitabını falanca yayınevinin tekelinden ve belli bir ideolojik pozisyona hapsetmekten kurtaracak bir korsan fikri… Buna benzer korsan basım hareketlerini severek desteklerim. Hatta bizzat bu hareketin güçlenmesi için çalışırım. Yoksa hâlihazırdaki  piyasanın popülerlik göstergelerinden biri olmaktan öteye gitmeyen bir yapıyı benimsemek benim açımdan mümkün değil. Kirli bir piyasadan söz ediyoruz çünkü “çok satılan” kitap listelerinin sahtekârlığını ve kirliliğini anlamak için reyting şirketi baskını türünden şeylere gerek yok. Bunu, o sahtekârlığı yapanlar da biliyor.

Eyyüp Beyhan

Devrin emek hırsızları. Korsan yayınlar sebebiyle zengin olanların vay haline.

 

Bilal Can

6 sene önceydi sanırım. Oğuz Atay’ın “Tutunamayanlar” adlı eserini almıştım.
Korsan kitap biraz kötü bir şey olabilir ama yayınevleri de çok pahalıya satıyor kitapları. Fiyatlarını indirsinler. Milleti korsana yöneltmesinler.

Elif Eczacı

10 sene önce aldım en son. Korsan kitap almıyorum zaten korsanlarda ağırlıklı olarak çok satanlar bulunuyor, onların birçoğu da bana hitap etmiyor.

Abdurrahman Oğuz

Ocak ayının 19 unda Kocaeli’nin de idim. Yolda yürürken bir pasajın girişinde ki rafları gördüm ve üzerinde 5 TL yazan kitapları incelemeye başladım. “Korkma Ben Varım” ve “Dublörün Dilemması” kitaplarını görünce heyecanlandım ve bir hızla içeri girdim. Dükkânı buldum, heyecanım bir kat daha arttı ve gördüğüm kitaplar arasında “Tutunamayanlar” ve “Korkuyu Beklerken” de vardı. Bunun üzerine bende toplam dördünü 20 liraya aldım ve mutlu oldum.

Korsan kitabı, para sömürmek isteyen yayınevlerinin kapitalist zincirine çomak soktuğu için seviyorum. Çünkü yazarı yaşamadığı halde, telifini satın aldığı için kitabı zamlandıran ve indirimi azaltan yayınevleri sadece para kazanmak için bu işleri yapıyorlar görüyoruz ki… Onun için korsan kitabı seviyoruz, sayıyoruz, tavsiye ediyoruz…

İbrahim Aksu

Korsan kitap bana göre iyidir. En son korsan kitap alalı çok oldu. Zira beğendiğim kitapların korsanı yok! Keşke olsa da alabilsek, keşke akademik kitapların da korsanını bassalar.

Salih Demirhan

En son hazırlık sınıfındaki İngilizce kitaplarımı korsan almıştım galiba. Sonradan korsan kitap aldım mı bilmiyorum. Ama İngilizce kitaplara yüzlerce lira verilmesine karşıyım, korsan alın. Kadıköy Akmar pasajında oldukça indirimli fiyatlara bulabilirsiniz, benden söylemesi. Ama normal kitapların korsan baskısı kötü oluyor ve bir kitabın korsan baskısı varsa genelde aptalca bir kitap oluyor. Çünkü onlardan para kazanıyorlar. Siz hiç bir şiir kitabının ya da öykü kitabının korsanı olduğunu gördünüz mü? (çok popüler kitaplar hariç)

Abdussamed Geçer

Korsan mı? Kitapta? Uzak olsun. Korsan alacaksam da bunlar bellidir zaten. Elif Şafak falan… En son üç sene önce korsana başvurmuş idim. Orhan Pamuk’un “Kar” romanı. O günden sonra ne korsan aldım ne de Orhan Pamuk okudum. Kitap berbattı. Hem korsandan hem Orhan’dan dolayı. Orhan demişken; neyse…

 

Mustafa Çolak

En son iki hafta önce korsan kitap aldım. Kitap, orijinal fiyatının yarısından biraz daha ucuzdu ve afiyetle okuyup kütüphaneme yerleştirdim. Buna hırsızlık diyenlere birkaç sorum var:

1. Orijinal kitap ucuzdu da biz mi almadık?

2. Kitaplar pahalı diye hiç kitabımız olmasın mı?

3. Korsan kitap; korsan CD gibi emek hırsızlığı değildir, zira yazar, kitabını para kazanmak için yazmaz.

Dipnot: Korsan kitap alırken duyarlı olunması gereken tek şey; bazı sayfalar okunmayacak derecede silik basılmış olabileceğinden, sayfaları özenle incelemektir.

DİĞER YAZILAR

4 Yorum

  • ihsanbul , 09/10/2021

    Korsana karşıyım. Yayınevlerinin fahiş fiyatlarla kitap satmasına karşıyım. Kitaptan para kazanma düşüncesine karşıyım. Sanatın her türlü türünün yasal/yasadışı her türlü ranta dönüşmesine karşıyım kısacası. Kütüphane olayına varım. Paylaşım olmalı. Çok beğenilen kitaplar şahıs raflarında değil zihinlerde durmalı.

  • Ahmed , 21/09/2014

    Düşünceler yanlış. Yazar kitaplarını isterse para kazanmak için basar isterse de para kazanmak için basmaz. Bu korsanı legal hale getirmez. Onu geçtim bu olayın bir de kul hakkı boyutu olabilir mi onu da düşünmek lazım. Korsanı savunanları görünce üzüldüm.

  • hasan cepkin , 16/06/2014

    kitabın sanatı değil ticareti ön planda ,yayın evleri yazardan daha fazla kazanç sağlıyorsa korsan müstehaktır,

  • cranberries , 16/06/2013

    Korsan kitapların çıkış nedeni piyasada bu kadar pahalılaşan kitaplardır. Bana kalırsa kitapların fiyatı indirildiği anda, her sokak başında kitap sergisi açılan kitapçıya “Korsan!” denemeyecek. Çünkü orjinali varken böyle işlere girmek niye? Ama pahalı, çok pahalı. O akşam karnınızı güzel bir biçimde doyurabilirsiniz, arabanıza benzin atıp 1 hafta idare edebilirsiniz ama bir kitap için fazla.

    Zaten iyi bilinir ki, bu kitap korsan bir biçimde basıldığında da aynı maliyettedir, orjinal yolla da. Bunun fiyatını yükselten ara mercilerdir. Özellikle yayınevleri sayfa başına kitap satıyor artık. Kitap 600 sayfaysa mesela, 40 TL gibi bir masraf çıkıyor. Ama inanın onun maliyeti 3-4 TL’yi geçmez. İnsanlar bir kitaba 20 TL, 30 TL verir oldular.

    Bırakın bu meblağları, bir gazetenin 1950’de çıkan bir sayısı elime geçmişti. İnanın Halide Edip’ten, Darwin kitaplarına kadar. En pahalı kitap 1 lira 75 kuruşmuş. Ha, bana soracak olursanız bir yazar “Para kazanmak için kitap basar.” Kimse canı istedi diye yapmaz bu işi. Fakat zaten yazarın kazancı satıldığı fiyatın %10’u bile değil. Bunu yazarlar da istemiyor.

    Ben, korsan kitap satıldığı zaman; eğer ki basımı da güzelse almaktan kaçınmam. Fakat denk geldiğim insanlar da haklılar ama değiller de. En son genç bir okurla karşılaştım. Kitapçıya “neden bu kadar ucuz” sorusunu yöneltti. Kitapçının eli kolu bağlı, bir şey diyemiyor. Sonra bir tehdit alıyor: “Ben bu kitaba 32 lira verdim. Sizi polise şikayet edeceğim ve hapislerde sürüneceksiniz.” Yazık.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir