En Çok Neyi Merak Ediyorsunuz?

Sorgulama Dosyası

Kubbealtı sözlükte merak; “bir şeyin özünü, esâsını anlama, kavrama isteği, öğrenme arzusu” olarak tanımlanır. Küçüklükten itibaren nedense sürekli bir merak içindeyiz. Çevremizde olan bitenlerden tutunda uzaya kadar neredeyse her şey merakımıza konu oluyor. Buradan hareketle biz de “En çok neyi merak ediyorsunuz?” dosyası yaptık.

Siz de merak ettiklerinizi yorum bölümümüze yazabilirsiniz.

***

Mehmet Raşit Küçükkürtül: dünyada en çok neyi merak ettiğimi ben de merak ediyorum. düşündüm ama bulamadım. birçok şeyi merak ediyorum. mesela bu sabah kafama takıldı: hıristiyan takvimine göre 1080-1375 yılları arasında hüküm süren kilikya ermeni krallığı hakkında ortaokulda, lisede niye bize bir şey öğretmemişler? türkiye’de o kadar arapça bilen adam olmasına rağmen memlûk tarihi hakkındaki arapça metinler niçin tercüme edilmemiş? kaşgarlı mahmut’un gramer kitabında neler vardı acaba? meşhûr istanbul yangınlarında hangi kitaplar yandı? dedemin ağabeyi durdu amca’nın kayıp defteri nerededir, içinde ne yazıyordur? dedemin dedesi “mulla abdılla” – molla abdullah’a niye molla diyorlardı, medrese eğitimi almış mıydı, mezarı nerededir? sezai karakoç’un hatıralarında kahramanmaraş’ta arkeolojik kazı için araştırma yaptığını söylediği alman ekibinde kimler vardı, ne elde ettiler, aradıkları antik kent germanikya mıydı? mitat enç’in kahramanmaraş’ta yaptığı konuşmanın kaydı var mıdır? istiklâl harbi sırasında kahramanmaraş’ta yer alan amerikan koleji’nde kimler çalışıyordu? kahramanmaraş’ı ne zaman terk ettiler? fahreddin paşa, 1936’da emekli olduktan sonra istanbul’da 1948’e kadar neler yaptı? niye sustu? sustu mu? kiminle yarenlik etti, kiminle sohbet etti? konuşunca ne anlattı? mektupları, notları, defterleri, kitapları, silahı, nişanları, kılıcı vd. nerede, kimde?

kısacası, kafamda deli sorular var. çoğu da benim kafamda doğan ve başkasının alâka göstermeye tenezzül etmeyeceği şeyler. aklıma daha başka meraklarım da geliyor. Ama bunları söylemeyeceğim. benim merak ettiğim şeyleri merak etmeyen insanlara kırgınım ve biraz da sakınıp kıskandığımdan söylemiyorum.

Bilal Can: Dünyada merakımı celbedecek birçok unsur var. Bunları sayamayacağım şu an. Fakat şunu söyleyebilirim: Merak eğer bir hayret uyandırıyorsa evladır. Hayret’ini yitiren insanın yaşayacağı pek bir şey kalmamıştır. Allah hayretimizi arttırsın.

Muhammet Emin Oyar: Neden bu kadar çok merak ettiğimizi merak ediyorum. Nereden geliyor bu merak ihtiyacı? Vitamin eksikliği falan mı yani? Ne?

İbrahim Halil Aslan: Merak ettiklerim arasında sıralama yapamıyorum. Zaten “en”li ifadelerle aram hiç iyi olmadı. Genel olarak merak ettiğim birkaç şey söyleyebilirim:

Yaratılışı gerçekten çok merak ediyorum. İlk insanı, ilk bitkiyi, ilk hayvanı, dünyanın, yıldızların evrenin yaratılışını…

Görünmeyen varlıklar âlemini merak ediyorum.

Dünya haricinde yaşamın olduğu gezegenleri merak ediyorum. Nasıl yaşıyorlar? Teknolojik olarak hangi seviyedeler?

Velilerin özel hallerini merak ediyorum. Bir an bile Allah’tan gafil olmama hali mesela. Bu nasıl bir uyanıklıktır? Nasıl bir bilinç halidir?

Yakup Usta diye çok sevdiğim bir aşçı vardı yurtta. Nerededir, ne yapıyordur?

Emre Akgümüş: Allah’ın verdiği göz ile evrendeki bütün karmaşık ve bir o kadar da muhteşem şeyleri görüp de hâlâ bir yaratıcının olmadığını savunan insanların ciddi olup olmadıklarını merak ediyorum.

Gökhan Genç: Bir insan nasıl olur da ineğe tapabilir?

İhsan Sülüs: En çok uzayı merak ediyorum. Gezegenleri, uzay boşluğunu, bizden başka âlemin olup olmadığını… En son gündemde olan Mars mesela; su izleri bulundu diyorlar ki su varsa yaşam vardır. Süleyman Hilmi Tuna hazretleri, Mars’ta yaşayanların İslâm’ı bizden çok daha iyi yaşadıklarını, bu yüzden de çok çok yüksek teknolojiye sahip olduğunu söylemiş.

Melike Dadak: “Beni benden alırsan seni sana bırakmam” sözünde sanatçı ne anlatmak istemiş olabilir? Bunun sonucunda nasıl bir eylem ortaya koyabilir? Tedirgin olmalı mıyız?

Feyza Yapıcı: Dünyanın daha ne kadar kötü bir yer olabileceğini merak ediyorum.

Feyyaz Kandemir: Bu çağda yaratılmış olmamın hikmetini merak ediyorum. Bir de, rahmetli babaannemin benim için mütemadiyen ettiği hayırlı bir dua vardı, o duanın gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini çok merak ediyorum.

Gülsün Bayar:“Aklı yele salıvermek için bir ömür az değil midir? Meczuplar ve âşıklar neden bu kadar benzerler? Cemaliyle ferahnâk olabilmek için ne kadar yanmak gereklidir?” gibi birbirini kovalayan sorulardan hangisini en çok merak ettiğime karar vermemin imkânı yok sanırım.

Celal Kuru: Benden iki asır önce yaşayan büyük dedemin ve nenemin aile hukukunu. Kaç yaşında evlenmişlerdi,  severek mi yoksa büyüklerinin tercihine râm olarak mı? Evlendikten sonra aralarındaki muhabbet hangi yönde gelişti? Birbirlerini gerçekten sevebildiler mi? Aksine bir ömür tahammül mü ettiler huysuz yanlarına? Nenemin saygısını, dedemin şefkatini, çocuklarını nasıl yetiştirdiklerini? Meselâ hiç canları sıkıldı mı? Varoluş sancısı çektiler mi? “İnsan nedir?” sorusunun cevabını arama gereği duydular mı? Hiç boşanmayı düşündüler mi?  Hülâsa bugün bizim evlilik yolunda çektiğimiz sıkıntıları görselerdi tavırları ne olurdu? Bunun gibi meraklar içimi bir güve gibi yer durur. Çünkü aile bir toplumun bel kemiğidir. Biz de onu felç etmek için elimizden geleni ardımıza koymuyoruz.

Zeynep Ayşe Aydın: Şahsen merak ettiğim o kadar çok şey var ki, içlerinde en çok neyi merak ettiğimi düşündüm lâkin bir türlü karar veremedim. Bu yüzden milyonlarca maddeyi ancak üçe indirebildim. Birincisi; havayla çalışabilecek ve asfalta muhtaç olmayan arabalar kıyamet kopmadan icat edilebilecek mi ve onlardan bir tanesine sahip olabilecek miyim? İkincisi; ömrümün kalanını nerede ya da nerelerde yaşayacağım? Üçüncüsü; son nefesimde kelime-i Şehadet getirebilecek miyim? (İnşallah öyle olur)

Abdullah Karaca: İnsanın her devirde kendine sorduğu ‘nereye gidiyorum’ sorusu neden hiç bitmez ve neden dünyaya gelen her insan istisnasız bu soruyu kendine yöneltir?

Bu kadar farklı insanı ve bu kadar farklı kaderi bu ortak soruda birleştiren şey nedir?

Elif Bayır: Bu gidiş nereye?

Dosya Editörü: Muhammet Emin Oyar

DİĞER YAZILAR

37 Yorum

  • Edebifikir Okuru , 23/10/2021

    Şu an hiçbir şeyi merak etmiyorum ama eskiden bissürü şeyi merak ediyordum. Mesela çocukken öldükten sonra sorgulama vs. nasıl olucak, nasıl ölücez diye merak ediyordum. Onun dışında gereksiz her şeyi merak ediyordum hatta durun size meraklı melahat olduğum 7. sınıftaki bir anımı anlatayım. 7. Sınıfta bir gün okula giderken yerde buruşturulmuş bir kağıt gördüm o kağıda basıp bir iki adım geçtikten sonra kağıtta ne yazdığını merak ettim sonra o bastığım kağıdı alıp içinde ne yazdığına baktım veee bilin bakalım ne yazıyordu içinde? Aşk mektubu! evet evet bildiğiniz aşk mektubu. Mektubu yazan Arda isimli bir kişi ama kızın adını yazmamış kendi soyadını da yazmamış vizyonsuz şey. Neyse mektuba dönelim mektupta kıza hatırladığım kadarıyla bu sana karşı hissettiğim duygu aşk değil şu değil bu değil gibisinden bişeyler yazmıştı. Mektubu daha sonra ne yaptım bilmiyorum. Nihayetinde merakım vesilesi ile bir aşk mektubu ele geçirdim. İlerleyen yıllarda sevdiğim yazarların/insanların eşlerini hayatlarını çok merak ederdim. Şimdi banane hayatlarından/ eşlerinden diyorum. Yerdeki kağıtta ne yazdığını merak eden meraklı melahattan bu hallere nasıl geldim bilmiyorum.

  • Yunus , 11/06/2019

    Filistinde Afganistanda Suriyede doğu Türkistanda yaşanan katliamlara rağmen müslümanların cebindeki paralarını zalimlere vermekten ne zaman vazgeçeceğim merak ediyorum

  • Zeynep , 09/06/2019

    Son zamanlarda merak etmediğim birşeyler olmama nedenini hayretle merak etmekteyim.

  • Isim yok , 21/08/2018

    Gecenin bu saatinde şu uykulu gözlerimle baktığım yıldızları bir tek ben görmüyorum değil mi?Merak ediyorum Sevgiliye, dosta duyulan özlem onun yanında bile olunca neden geçmiyor? Merak ediyorum benim gördüğüm renklerde mi görüyor herkes dünyayı? Merak ediyorum Sevgili şimdi ne yapıyor?

  • Rub'-i meskûn , 21/07/2017

    Darvin amca maymundan geldiğine gerçekten inanmış mı?
    Ömrüm bir gün olsa ölümden yine böyle gafil mi olurdum?
    Cimilli İbo neden armudu budaklayıp dallarını saklıyor?

  • Cevap , 14/02/2016

    Sayın bahadir dadak, bana cevap hakkı doğduğunu hissettigimden ,aslinda ondan fazlaca, yazmak istediğimden size cevap yaziyorum yorumu yayinlamasaniz da olur.
    Varoluş sancısı çekmekten yorulup basitlikte mutluluk arayan biriyim dolayisiyla her ne kadar milan kunderayi musleraya degismesem de artık kimliğimi değil muslerayi merak ediyorum.
    Artık varoluş sancısı yaşadığım tek olgu bütlerimin varlığı, umarım anlatabildim. Hayırlı işler

  • vatansız ricardo , 05/02/2016

    Varoluş sıkıntısı tümdengelirken mi çekilir tumevarirken mi? Doğmamış çocuğa yakasız gomlek bicersen giymeye gelmez tabi.

  • EMRE , 04/02/2016

    Edebifikir’e eleman alımı var mı merak ediyorum?

  • Sümeyye , 29/01/2016

    “Dünyanın daha ne kadar kötü bir yer olabileceğini merak ediyorum.”
    Ben de…

  • Rakiyye , 29/01/2016

    Merak etmek gibi bir melekeyi bize bahşeden Rabbe hamdolsun. hayale sığmayacak denilen şeyleri nasıl akledip hayal ile zihinsel olarak canlandırabiliyoruz? Eşyanın hakikati denen olay tam olarak ne? Edebifikir fikri ilk kimden çıktı? Ölürken en son konuştuğum kişi kim olacak? Virgülü kim icat etti? Kur’an-î hakimde geçen müteşabih ayetlerin sırrına vakıf olabilecek miyim? Bu liste uzar gider cânlar.

  • Büşra , 28/01/2016

    Basit meraklarım var benim çünkü varoluş sancısı çekmekten yoruldum. Bundan sonra hayatımda kimler olacak kimle evleneceğim ? Çocuklarıma bir ev bırakabilecek miyim ? Galatasaray bu sene şampiyon olur mu? Ilk yoğurt nasıl mayalandi? Büte kalır mıyım?

    • bahadır dadak , 28/01/2016

      hem basit meraklarınız var hem de varoluş sancısı çekiyorsunuz. allah allah! fakat milan kundera ve fernando muslera birbirleriyle bağlantısı olmayan karakterler, farkındasınız değil mi?

    • aslı , 20/03/2021

      neler yaptın büşra

  • badem , 27/01/2016

    annesiz günlerin tüm bu günahlarımıza rağmen telafisi var mıdır ahirette?

  • Hanım , 26/01/2016

    Mahşerde annemle birbirimizden gerçekten kaçacak mıyız?Annem beni hala görebiliyor mu görüyosa neler söylüyo bana? Beynimin tamamını kullansaydım neler olurdu? Rabbim hakkımda ne düşünüyo?Divan şairlerinin IQ su kaçtı? Fuzuli poetikasını oluşturan aşka nasıl erişti? Simya ilmi çok esrarengiz, Anne rahmine düştükten itibareni hatırlasaydık ne olurdu? Kainatta her şeyin ”Allah” dediğini duymak nasıl bir duygu? Işınlanmak icad edilebilecek mi ne zaman? Nefsimizden arınmak nasıl bişey insanüstü olanların insanüstü güçleri kullanmaları nasıl bir his?

  • özlem , 26/01/2016

    Dünyada adalet olduğuna inanan insanlarla , olmadığına inanan insanların genetik kodlarında fark var mı? yada iman edenlerle, etmeyenlerin arasında….
    Afrika’da açlıktan ölen bir gençle , benim oğlum arasındaki fark nedir? Ahiret gününde aynı şekilde mi yargılanacaklar..
    Müslüman bir ailede doğmuş bir insanın , Hristiyan bir ailede doğmuş bir insana göre İslamiyet’i seçmesi daha kolay değil mi?
    Yazdıklarım yayınlanacak mı?

    • haddi muttasıl , 26/01/2016

      Mehmet Kırkıncı – Kader Nedir
      Bu kitabı okumanızı tavsiye ederim. Merakınızı giderecektir. Okurken yanınızda bir lügat bulundurursanız daha fazla istifade edersiniz.

  • Muhammet Emin , 25/01/2016

    Merak etmiyorum…

  • gulyetistiren , 24/01/2016

    ihsan sülüs’ün cevabında, hazret’in soyadı eksik yazılmış. “tunahan” olacak. düzeltilirse, müteşekkir oluruz.

  • receb tayyib erdoğan , 24/01/2016

    aziz milletimizin gördüğü büyük oyunları merak ediyorum.ben bile zor görüyorum.

  • Elvan , 23/01/2016

    O kadar çok şeyi merak ederken Nasıl bu kadar meraksızlaştığımı gerçekten çok merak ediyorum

  • bilinmeyen bir dil , 23/01/2016

    Neden evler de yangin cıktıginda önce hep çatıları yanar
    Adını agzına almadan ya da hiç duymadan,içinden geçirmeden insan, hic bi gun gećirebilir mi
    Hiç j harfini kullanmadığımız bir hafta geçirdik mi
    Hep hayalini kurup umdugumuz seyleri o sahil kasabasında bulamayacagız dimi
    İnsanın eli suda neden buruşur
    İnsan ölmekten çok yalnız kalmaktan korkarmış dogru mu
    Çocuklar o kadar hareket etmelerine ragmen neden o denli yorulmazlar
    Bunları hep merak etmişimdir mesela

  • melahat , 23/01/2016

    şaire gelen ilham neden normal insana gelmez, nedir buradaki fark?

  • Olric , 23/01/2016

    Kilometrelerce uzaktaki bir müslümanın diş ağrısını hissedebilecek kemalata erişmek nasıl bir duygudur?

    • Nuaym , 24/01/2016

      İşte bu kaliteli bi merak

  • of , 23/01/2016

    Rabbimiz cc bizde bu merak denen guduyu var etmis, Elhamdulillah. Bunun hikmetini neyi meraketmemiz gerektigini bize anlatacak ve merakimizi gidermemiz hayirli olana varmamiz adina gerekli olan ne? Birde hikmeti nedir yerine neden kelimesini neden kullaniyoruz ?

  • Merve , 22/01/2016

    Öz maddemi merak ediyorum?

  • Merve , 22/01/2016

    En çok neyi merak ettiğimi bende çok merak ediyorum.mesela bi kuş olsaydım veya kedi, nasıl hissederdim? Ölüm anında aklıma ilk ne gelicek? Su hayatta gerçekten nelerden vazgecebilirim? Ben olsaydım ne olurdu? Onun zamanında yasasaydim Ona inanır miydim?Su an orta doğuda yasasam nelere sukrederdim?Uzayda tek basıma kalsam ne yapardim? Evimize hırsız bile girmemişken kime neye karşı cesaretli olduğumu iddia edebilrim? Sınırlarımı merak ediyorum. Yasayacaklarımı merak ediyorum.Aşk halini merak ediyorum.Beni en çok kim seviyor onu merak ediyorum.Atalarimi merak ediyorum.Uç kitaya hukmedip, Onun önünde diz çöken Atalarimi…

    • hidayet , 23/01/2016

      “Sınırlarımı merak ediyorum” çok iyiydi bu. ama dikkat lütfen “Allah insanı iddiasından vurur” diyor İ. Özel

  • mirgün c , 22/01/2016

    Yazarların yaşadıkları dünyaya dair gerçek bir sorusudur aslında bu merak edilenler.

    Derin sorular var ve bu sitede olması gereken de buydu…

  • Emre , 22/01/2016

    Kaşık mesela niye kaşık demişler :) toprak niye toprak diller vardı da keşfi mi yapıldı sadece yoksa bu kadar dil hepsi bugüne kadar uydurularak mi geldi ?

  • Emrah Doğan , 22/01/2016

    Neden hep merak ettiklerimiz sorulur merak ediyorum.Biri de çıksa neyi merak etmediğimi sorsa ya.Ama yinede merak ediyorum uyuyan yedi güzel kul ve kıtmirin o uykusunu.İlk “OKU”emriyle titreyen o masum aşk denizini.Ve merak ediyorum o mağaradaki hira sükunetini.Vesselam

  • mehmet tan , 21/01/2016

    çölde vaha nasıl görülür merak ediyorum? Her sonuçsuz kavuşmanın ardından nasıl bir keskin ferahlık dolar yüreğime merak ediyorum? Ben merak ediyorum ruhu hissiyatla donatıp, dili lüzumsuz belagat telaşından arındırmak nasıl bir olur? Ben merak ettikçe artan bir şeyler var mı? Veya eksilen…

  • Samet Çıldan , 21/01/2016

    “Kerem et aklından çıkarma beni” diyen ozanın evvelini, ahirini, yani ki hikâyesini cidden çok merak ediyorum. En çok merak ettiğim bu mu? Bilmiyorum.

  • Hasbihal , 21/01/2016

    Yaratıcının varlığını ruhu,bedeni, tırnak uçlarına varıncaya kadar sevgi ve korku dengesi içinde hisseden kulların o anlarını.. Benimle en ufak bir hukuku olup ahrete göçenlerin bana haklarını helal edip etmediklerini ve kulların hakkına tecavüz etmeden ahrete görmenin imkanını. Yuva kuracağım zat-ı muhteremle ahrette karşı karşıya gelince ne yapacağımızı? Sonsuzluğun delirticiliğe ve yokken var olma düşüncesine cevap bulacağım delirmeden káni olacağım ánı. Mucizelere şahit olan kavimlerin o anki ruh halini. Ölüm hastalığına yakalandığımda çevremde kimlerin ol(ma)acağını, imanlı gidip gitmeyeceğimi.

  • Oksijenli su , 21/01/2016

    ‘nereye gidiyorum’ inanın bu soruyu kendine sormayan dümdüz insanlar tanıyorum. bu soruyu soran insan iyi insandır, ona iyi bakın.

    (bu dosyayı beğendim)

  • Omer , 21/01/2016

    Ahireti ve beni yaratan rabbimi merak ediyorum acaba Nasıl? Gorebilecekmiyim onu cok merak ediyorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir