Bahadır; aslanlar geyikleri, kurtlar ceylanları, timsahlar ise antilopları yer. Ama ben sana lemurların öyküsünü anlatma niyetindeyim. Uzun burunlu, uzun kuyruklu ve ana vatanı Madagaskar olup maymun familyasından gelen hayvanlar. Madagaskar’ın çekiciliğini bir yere bırakıp lemurlara odaklanmanı istiyorum. İri, parlak gözleri ve ilginç çığlıkları sebebiyle kendilerine lemur denmiş. Kelime Latince olup gecenin ruhu ya da hayalet manasına geliyor. Hayalet kelimesinin sende çok şeyler çağrıştırdığını tahmin etmiyor değilim. Ama dur vazgeçtim, sana lemurları değil akrepleri anlatacağım. Çünkü bu konu senin için daha elzem. Sonuçta evlilik arifesindesin.
Akrep deyince insanın aklına hemen zehir geliyor. Çünkü akrepler, yılanlar kadar tehlikeli hayvanlardır. Tehlikesi ise sürekli hazır vaziyette bulunan kıvrımlı kuyruğunda. Çünkü bu kuyruğun ucunda zehirli bir ok bulunuyor. Hemen yüzünü ekşitme, akreplerin hoşuna gidecek çok güzel ve değişik özellikleri de var. Maskeler Bahadır, maskeler…
Akrepler sıcak ve nemli yerleri severler. Ve en fazla 8 yıl yaşarlar. Toprak altında yaşayabilen türleri olduğu gibi toprak üstünde yaşayabilen türleri de vardır. Bu arada dünya genelinde iki bine yakın akrep türü var. Ne kadar çok değil mi? Seç seçebilirsen! Bu arada nemli taş altlarına, duvar diplerine ve ağaç kabuklarının altlarına dikkat et. Anladın sanırım.
Akreplerin 8 ayağı varken, iki ile beş çift arası ise gözleri bulunuyor. Yani her türlü görebiliyorlar. Bahadır kaçış yok. Artık kendine çekidüzen ver. Bizi kandırabilirsin ama ya en yakınındakileri? Bahadır biri seni gözetliyor mu?
Akrepler kendi türleri dâhil böcek, fare, kertenkele, örümcek gibi çok çeşitli hayvanları yiyebiliyorlar. Akrebin akrepleri yemesi aklıma birçok tedai getirdi ama bu konuya girmek istemiyorum. Benimle aynı fikirde olduğunu düşünüyorum.
Akreplerin en büyük düşmanları ise mirket, tavuk ve kediler. Bunları gördükleri an hemen kaçarlar. Hele mirketler yok mu o tatlı hayvanlar, güneşe selam veren hayvanlar… İşte onlar tam bir akrep avcısı. Düşmanının zayıf yönlerini bilmek çok önemli Bahadır. Bahadır benden uzak durma.
Ve geldik akrebin sokması hadisesine. Öncelikle şunu söylemeliyim, akrebin savunma mekanizması zehirdir. Yani kendini savunmak ve avını yakalamak için akrepler zehirlerine başvurur. Yürürken arkaya doğru uzanmış vaziyette olan kuyruğu, bir sokma anında kafasına doğru kıvrılır. Kuyruğundaki iğne ile avını sokar ve ona zehrini zerkeder. Böylece karşısındakini etkisiz hale getirmiş olur. Etkisiz yani ex… Bahadır ex olmak zorunda değilsin. Bu arada “ex” çok kötü bir kelime değil mi?
İşte böyle Bahadır. Herkesin hayatında sayısını bilemediğimiz akrepler var ve bu akrepler sürekli birilerine zehirlerini aşılıyor. Ama şunu da unutmamalı biz de başkalarının hayatında akrep rolünü oynuyoruz. Bunları söyledim diye üzülme, çünkü sen masumsun Bahadır. Başkasını zehirlemek yerine kendini zehirlersin. Burası tamam ama asıl merak ettiğim soru şu: Bahadır bu masumluğunu koruyabileceğini düşünüyor musun? Eğer düşünüyorsan artık içindeki akreple yüzleş!
Serdar Kocabaş
9 Yorum