Laisizm’den Millî Sekülerizm’e

Laiklik ve Sekülerlik, bizim aydınlarımızın bir çocuk tekerlemesini andırır tarzda dillerine pelesenk ettikleri din ve devlet ayrımı yahut da din işleri ve devlet işlerinin ayrımı basitliği ile ifade edilemeyecek kadar derinlikli konulardır.

Bu derinliğin göstergelerinden birisi de, bu kavramların tarihin belirli bir döneminde, birden bire, ap-ansız ortaya çıkmış, boşlukta vücut bulmuş, toplumdan tecrid olmuş bazı entellektüellerin sırf bir zihin egzersizi olsun diye ürettikleri soyut birer kavram olmayıp, tarihin derinliklerinden ve birçok unsurla karmaşık bağlantılar kurarak, gelişerek günümüze ulaşan, nesnel içerikleri olan kavramlar oluşlarıdır.

Bunun içindir ki, laiklik sekülerlik’in içinde doğup gelişmiş olduğu toplum olan Batı toplumunun bu sağlam çerçevesinde, tarihsel ve kültürel arka-planın irdelenmesi ve keza, felsefi bir tahlili faydalı ve hatta elzem olacaktır.

Batı medeniyeti, yeryüzünde bugüne kadar insanlığın hayatına en derinlemesine nüfuz etmiş, en büyük etkiyi yapmış olan bir medeniyettir ve yine o, kendi özgürlükleri yanında, bütün insanlık için ortak olan ve ya olabilen, evrensel ve değerler ve normlar keşfetmiştir. Onun bu niteliklerine ve özellikle derin etkisini sağlayan gücünün gerçek kaynağını anlamadan girişilecek her teşebbüs akamete uğrayacaktır.

Batı’yı Garp yapan temel, “Dünyevileşme” meselesini kendi özgün şartları çerçevesinde çözüme kavuşturmuş olmasıdır. Bu çözümün sonuç şekli, sanayi medeniyeti denen modelsiz ve örneksiz medeniyet ve onunla yakın bir bağlantı içinde olan laiklik/sekülerlik olmuştur. Yani konu, son analiz safhasında “Dünyevileşme Problemi”ne indirgenebilmektedir.


Laisizm’den Millî Sekülerizm’e
Durmuş Hocaoğlu
Kocav Yayınları
501 Sayfa
30 TL

DİĞER YAZILAR

3 Yorum

  • durmus hocaoglu , 23/06/2014

    Beni muhafazakar kesim iyi bilir ancak ben kendimi en iyi bilirim..Allasen laisizmi yazmak bana mi kalmis?! Siz beni 28 subat doneminde zorluk cikarttigim bayan ogrencilerimden sorun. Simdi dinimizde ölünun arkasindan iyi konusmak lazim gelir haklisniz ama ey muslumanlar siz de kanmayin yahu.. bir fatiha okuyun bana da, yaptiklarimdan oturu pismanim. Keske sadece fizik ve felsefe ile ugrassaymisim. Hem bakin erhan afyoncu ne der bana da takilarak: felsefe gerekli bir sey olsaydi biz yapardik der. Belki hakli…

  • ekmeleddin ihsanoğlu , 19/06/2014

    türkiye’de ciddi bir hukukçu olsaydı şu kavramı alır, tahlil eder ve bu işi bitirirdi. acaba bu konuda neden bu kadar çok kitap çıktı? durmuş hocaoğlu’nun bu konuya bu kadar emek sarf etmesine gerek kalmayacak bir cevval hukukçu yetişmemiş memlekette.

    bu arada laik cumhuriyetin kazanımlarına özen gösterelim lütfen.

  • Damla Pamir Hocaefendi , 18/06/2014

    Fiyatı güzel duruyor. Sade. Ömrün yarısı gibi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir