Birleyene sorun yok. Gayba iman edene, ikrarla sevene sorun yok. Ekmeğimiz var ya, katığımız olmasın denir. Biraz sirke, birkaç hurmayla iktifa edilir. O verdi, O aldı denir. Mebde haktır, mead vardır, kâinat akışta demetlenir. Söz, yazıdan öncedir. Döşek taştan, zihin kuş tüyündendir. Ahiretin tarlası yansa ne çıkar, dünya dediğin melanet bir nesnedir.
Burada çekene imrenirler. Ateş temizler çünkü bilinir. Söz uçsun denir, kalem kırılsın, mürekkep eriyip gitsin. Umut bir adım öndedir. Çünkü bilinir, merhamet gazaptan öncedir.
Ya diğerleri?
Dağılan parçaları birleştiremeyenler? An be an dağılan yeryüzünde Tur Dağını çift gören acınası ruhlar? Hz. İsa ve Meryem’in müfterileri… Onlar, şu oyun ve eğlence otağında bir türlü oyun kuramıyorlar. Hak onlarla konuşuyor, konuşması yetmiyor, bir de görmek istiyorlar. Şu Samiri nerede? Altın buzağısı, ya Godiva, ya gecikmiş bir secdenin üzerine kapaklanan o koca deniz, şimdi hangi nehirden besleniyor? Onlar, bir türlü doymuyorlar. Ekmeğim çavdarlı, katığım hardallı olsun diyorlar. Hiçbir şey onlara yetmiyor. Tek bir tanrı ile yetinemiyorlar. Pek çok tanrı, fazlasıyla acı, ziyadesiyle kaygı ve şirk demek. Bir türlü anlamıyorlar. Döşekleri kuş tüyü, zihinleri taştan… Biteviye kazıyorlar. Kavramların saklı incilerini, bükülen gerçekliğin imgelemini, kurgunun ahenkli düşlerini gün yüzüne çıkarabilmek için, durmadan yazıyorlar.
Evet, boz bulanık acıya tapan, yakın tarihin huzursuz entelektüellerinden bahsediyoruz. Umutsuzluğun umut biçiminde tezahür ettiği mezar kazıcılarından.
İbreti alem olsun diye yüzyılın başından bu yana kaleme alınmış bedbin edebiyatın 25 seçkin örneğini sizler için derledik.
Lütfen eserlere güvercin adımlarla yaklaşarak metinleri azami ihtimamla okuyunuz. Zira Kızıldeniz’in azgın suları her an üzerinize kapaklanabilir, Samiri’nin altın buzağısı yumurtlayabilir, Godiva’nın kızıl saçları boynunuzu gıdıklayabilir. Hele bu mücrim ruhlarla sükûn bulayım derseniz, Allah muhafaza, Allah belanızı verebilir!
Bunalım başlıyor…
Bedbin Kitaplar Listesi – Bunalım Edebiyatı
1. Kafka – Dönüşüm
2. Cioran – Çürümenin Kitabı
3. Perec- Uyuyan Adam
4. Dostoyevski – Yeraltından Notlar
5. Tolstoy – İvan İlyiç’in Ölümü
6. Arthur Schnitzler – Ölmek
7. Pessoa – Huzursuzluğun Kitabı
8. Gogol – Bir Delinin Hatıra Defteri
9. Peyami Safa – Dokuzuncu Hariciye Koğuşu
10. Goethe – Genç Werter’in Acıları
11. Sadık Hidayet – Kör Baykuş
12. Osamu Dazai – İnsanlığımı Yitirirken
13. Thomas Hardy – Adsız Sansız Bir June
14. Albert Caraco – Kaosun Kutsal Kitabı
15. Knut Hamsun – Açlık
16. Tezer Özlü – Çocukluğun Soğuk Geceleri
17. Maksim Gorki – Çocukluğum
18. Amelie Nothomb – Kara Sohbet
19. Machado de Assis – Mezarımdan Yazıyorum
20. Sylvia Plath – Sırça Fanus
21. Jean Paul Sartre – Bulantı
22. Albert Camus – Yabancı
23. Sadık Hidayet – Diri Gömülen
24. Cioran – Umutsuzluğun Doruklarında
25. Yusuf Atılgan – Anayurt Oteli
Edebifikir
1 Yorum