Kuşku ve Denklik

Kuşku

Her akşamki gibi eve döndüğünde aynadaki yüzünü sarkmış, lüzumsuz bakışlar altında ezilmiş, yıpranmış ve yaşlanmış buldu.

Yorgunluk kahvesiyle birlikte yalnızlığını da yudumladı.

“Kendi tercihlerimin peşinden koşmak yerine, her şeyiyle bana yönelene ‘evet’ deseydim, acaba mutlu olabilir miydim?” sorusunu bir yorgan gibi üzerine alıp yattı.

Çatıya yuva yapmış iki serçe birbirlerine sokulmuş uyuyorlardı.

 

Denklik

Eski bir arkadaşa rastladım. Ayaküstü konuştuk biraz. “Senin evlilik işi vardı, n’oldu?” dedim. “Olmadı” dedi ve devam etti: “Beni az çok tanıyorsun işte. Ne halt olduğumu biliyorsun. Oysa, kız çok temizdi. En baştan beri olabileceğine ihtimal vermemiştim. Fıtraten temiz kalma konusunda birbirimize denk değildik” dedi. Sonra ikimiz de farklı otobüslere binerek kalabalığa karıştık. Kalabalık sığınaktır.

Celal Kuru

DİĞER YAZILAR

15 Yorum

  • Mecnun , 20/02/2018

    Ne güzel şeydir denklik.Temizlik ve saflık durağında bekleyen elbet aradığını bulur, dengiyle karşılaşır, dengini sevdirir yaradan.

    • leylak , 24/02/2018

      Ne güzel şeydir sevebilmek. Safvet’in durağına uğradı mı Kasvet, aramaklada bulunmaz elbet. Hele ki denklik, bu ahvelde eşitlik.. eşitlik(!) isteridik. Peki, sevdiğini denkleştirir mi yaradan ?

    • Mecnun , 11/03/2018

      Sevenler, ruhlar yaratılırken sözleşir, yaradan onları farklı derelerde akıtır, büyütür olgunlaştırır.Taşarcasına dökülürler aynı ırmağa, denk olmasaydılar farklı ırmağa dökülürlerdi.Hem sevmek de olmazdı onun adı, dağılmak olurdu, bütünlük kalmazdı.

    • leylak , 02/04/2018

      Ah be Mecnun. İnsan, yaradanına sözünü unutmuş iken, yaratılana sözlüm mü desin. Deyiver hele, dökülürken dağılmazlarsa nasıl hemhâl olmuşçasına toparlanıp bütünlük elde edilecek.
      Hasılı kelam; Sevdiğini denkleştirdiğindendengini sevdirir.

  • edebi ficir , 04/02/2018

    çeşmi bülbül ün bizi bu kadar iyi tanıması beni Ürküttü.belki biri denklik konusunu daha da kurcalayan bir yazı kaleme alır ve de bizim kısır zihinlerimizde bu konuyu daha da iyi konumlandırmamıza yardım eder.

  • zerdeçal , 04/02/2018

    Edebifikir okuyucuları yazıyı, insan gibi bilirler, madde ve mana , iç ve dış, mesele şahsii çünkü hepimizi ilgilendiriyor. Keza şeklini de sizden aldık. işte eyvallah.
    amaç dışı olmaz. amacımız sınırlanamaz. (oley oleyy gol di mi abi, )

    • Refik , 04/02/2018

      Fikrî bir yazı olsa söylediklerine katılabilirim ama şiir ya da hikaye yayınlandıktan sonra yazarından çıkar, okurun olur. Her okuyan onu kendi kafasında, gönlünde tekrar yazar. Bir hikaye yazarına “yalnızlık çok korkutmuş belli ki azizim” diye bir şey söylenmesi tuhaf geldi. Nihayetinde kurgu diyebileceğimiz bir metin okuyoruz. Ayrıca hem gol atıyor hem amigoluk yapıyorsun. Sende iş var evlat. Geleceğin parlak.

  • Refik , 02/02/2018

    Yapılan yorumlarla amacın dışına çıkılmış, mesele şahsileşmiş sanki. Edebî yanına konuşabilseydik keşke. Kısa öykü, kısa kısa öykü, minimal öykü, küçürek öykü’nün ne’liği üzerine bir şeyler söyleyebilseydik. En azından kendi kanaatimizi belirtebilim. Mesela bana göre Kuşku öykü dilini yakalamış ama Denklik zayıf olmuş.

  • Merakli , 02/02/2018

    Yalnızlık çok korkutmuş belli ki. Korkma azizim. Kalabalıklar daha yalnız.

  • kalabalıktaki biri , 01/02/2018

    Kalabalığın içinden biri yanına yaklaştı ve Furkân sûresinin 70. ayet-i kerimesini hatırlattı. “Ancak tevbe edip de inanan ve salih amel işleyenler başka. Allah işte onların kötülüklerini iyiliklere çevirir. Allah, çok bağışlayandır, çok merhamet edendir.” Hakiki tevbe edersen Allah’ın izni ile denk olabilirsin dedi.

  • edebi ficir , 30/01/2018

    peki ya denk olanlar için de sığınak olur mu kalabalıklar?

    • Celâl Kuru , 31/01/2018

      Mustafa Kutlu, Hüzün ve Tesadüf adlı eserinde “Kalabalıkta kimsenin yüzü kendisinin değildir.” diyor.
      Kendisiyle yüzleşmekten çekinen herkes için kalabalıklar sığınaktır.

    • çeşmi bülbül , 01/02/2018

      denk olanlar için sığınak; ıslık çalan bir çaydanlığın tıkırtısıyla ısınılan, huzurlu bir yuva değil mi azizim.

    • Celâl Kuru , 01/02/2018

      Sözün şehvetine kapılmışım ve laf kalabalığı etmişim. Haklısın hem de milyon da milyon kere.

    • çeşmi bülbül , 01/02/2018

      ama elleri kirli bir denklik bizimki mutlak değerle doğrultulmaya çalışılan, onları hangi kalabalık alabilebilir içine en derine.. Tevbesini bile kaç kere kirlettiği ellerine hangi temiz su değsin.. ve o su’yu dahi kirletmesin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir