Bugüne kadar kitaplardan, kitapların güzelliğinden ve çirkinliklerinden bahsettik. Kitap okumalıyız dedik de durduk. Fakat bir meseleyi atladığımızın farkına vardık: Okur hakları.
Edebifikir olarak “Okur Hakları Bildirisi Vol.1” yayınlıyoruz. Okur hakları üzerine düşünmeye ve okurların haklarını savunmaya devam edeceğiz. Her türlü basılı kâğıt üretenler ayağını şimdiden denk alsın!
Okur Hakları
1- Okuyucu her kitabı okuyacak diye bir kaide yoktur.
2- İyi bir okur olmak her kitabı okuyor anlamına gelmemelidir, bu çok saçmadır.
3- İyi okuyucu demek, iyi eserleri okumuştur, okuyordur demektir.
4- Okur, bir kitaptan sıkıldığı zaman yarıda bırakma tercihine sahiptir. Hatta iyi bir okur okumaya başladığı kitabı daha ilk sayfasında bırakabilir. İyi okurluk budur ayrıca.
Okur demek zaten kitabın eziyetine katlanan kişidir fakat bazı kitaplar çok sıkıcıdır.
5- Her iyi okurun takıntılı olduğu kitaplar vardır, takıntılı olduğu türdeki kitaplara yoğun biçimde dalması onun tercihidir ve bu da haktır.
6- Okur, okuduğu kitabın arasına ister ayraç koyar ister makbuz isterse takvim yaprağı, bu tamamen onun tercihidir.
7- Okur, aldığı kitapları üst üste koyar. Yan yana dizenleri kınayabilir, onları tekfir edemez fakat gâvura benzemekle suçlayabilir.
8- Okur, aldığı kitabın altını kurşun kalem ile çizebilir ki bu hakka en çok o sahiptir. Kitapların yanına şerh düşmek için boşluk payının çok olmasını talep edebilir.
9- Okur zararlı bulduğu kitapları yakabilir.
10- Okur kitabı okuduktan sonra isterse söz konusu kitabı yok pahasına bir sahafa satabilir.
11- Okur, okur olma sıfatını kaybedebilir. Bir zaman sonra tekrar kazanabilir.
12- Okur, bazı yazarların ve bazı yayınevlerinin kitaplarını korsan olarak alma hakkını her zaman saklı tutar. İleride Edebifikir okuyucusu için bu “bazı” yayınevi ve yazarları açıklayacağız.
13- Okur, kitap üzerinden para kazanılmasına iyi gözle bakmaz. Fotokopi kitabı her zaman destekler.
14- Okur bir kitabı yeniden üretebilir. Yeni teknolojilerle bir kitaba kendisi sözlük, harita vs. ekleyebilir. Kitabına cilt yaptırabilir. Kitabın formunda değişikliklere gidebilir.
15- Okur hakkı kutsal değildir.
2 Yorum