yazarken küçük harf kullanıyorum. bu yazıyı, sizin de küçük harf kullanmanızın iyi olacağını anlatmak için yazıyorum. devletle yazışırken büyük-küçük harf ayrımına dikkat ediyorum, netice itibarıyla resmî yazışma… niye kendimi buna mecbur hissediyorum? çünkü dille ilgili kararlar alma, uygulama gücünü devlet kendisinde buluyor. “modern devlet” denilen ve her şeyi denetleme, kayıt etme, kurallara ve mevzuatlara bağlama hevesini taşımış olan devlet dille ilgili de aşırılıklar göstermiştir. o kadar ki dilin sahibi devlet zannediyoruz, kanıksamışız artık. onun kurumlarının belirlediği dil kurallarını benimsemek konusunda çok da sorgulayıcı bir tavrımız yok. türkçenin sahibi niye devlet olsun ki? biz dilimizin sahibiyiz. türkçe hakkında en doğru kararları, bu dili kullanan bizler veririz. düşünelim, araştıralım, anlaşalım ve doğrusu neyse öyle yapalım.
biliyorsunuz, latin alfabesine geçiş anlatılırken şöyle bir kavram kullanılır:”latin kökenli türk alfabesi”. niye böyle denir? bazı harfler eklenmiştir latin alfabesine: ğ, ç… ancak bu alfabeyle yazmak da kolay bir şey değil. hâlâ imlâ oturmuş değil, yıllar boyunca yapılan çabalara rağmen… onca eğitim seferberliği tantanasına rağmen hâlâ dükkanlarda, çarşıda, pazarda “5 dakka sora geliyom” gibi duyuru tabelalarına rastlıyoruz. el yazısında da sıkıntılar var. mesela f harfi nasıl yazılır? ingilizlerin el yazısında başka, fransızların el yazısında başka türlü… bizde de saçma sapan uyduruk bir yazımı var. ben el yazısıyla yazıyorum lise yıllarımdan beri. bunun için özel bir çaba sarf etmedim. sürekli el yazısıyla notlar alarak, yazmayı biraz ciddiye alarak bunu hayatınıza yerleştirebiliyorsunuz. e tabi, biraz da mizacınızda olacak… neyse, bu lafı şunun için açtım: herkesin görünce imrendiği el yazımda doğru düzgün bir f tipi yoktur. iki-üç kere f yazma biçimimi de değiştirdim. bizimle alakası olmayan bir alfabeyle bu kadar oluyor. diyeceksiniz ki şimdilerde çocuklara el yazısı öğretiliyor, onların f harfleri düzgündür. sınıf öğretmenleriyle konuşmanızı tavsiye ederim!
yazma kolaylığı bakımından tamamıyla küçük harfe geçmemiz en akıllıcası. teknikleri bakımından kıyaslandığında yazmak işi, okumaktan daha zordur. okuma ve algılama için gerekli esaslar, yazmak için belirlediğimiz esaslara uygun hâle getirilir zaten. o bakımdan, bütün harfleri küçük yazmak gereklidir. ihtiyaca uygundur. birçok yazı yazma problemimiz varken, imlâmızı oturtmakta zorluk yaşanırken küçük harf kullanmayı gündemimize alıp yerleştirelim.
mehmet raşit küçükkürtül