Yusuf Kaplan’dan gençliği dinamize ve belli bir istikamete kanalize edecek kitap listesi: “Öncü Kuşak için 100 Kitap”.
***
Yazar Yusuf Kaplan dertli bir insan. Türkiye’nin geleceğini düşünüyor. Bu toprakların üstünde nefes alan insanların tarihi sorumluluğunu hatırlatmaktan bir an geri durmuyor. Bu sebeple 2016 yılında “Önümüzü açacak bir öncü kuşak için 100 kitaplık okuma listesi” başlığı altında kitap listesi yayımlamaya başladı. Daha sonrada katıldığı bir televizyon programında bu listenin önemini ve hazırlanış felsefesini anlattı.
Gelecek 100 yıl için bir umut tohumu ekmeyi hedefleyen Kaplan, aynı zamanda okurlara bir dil zevki, ahlak duygusu, ruh ve tevazu kazandırmayı amaçlıyor. Yeni Şafak gazetesinde 4 yazı halinde okuma listesinin büyük bölümünü paylaşan Kaplan, “Son listede o kadar iyi kitaplar var ki, bir o kadar iyi kitapları da elemek zorunda kaldım. Belki listedeki sayı 110-115’i de bulabilir.” diyor.
Sözkonusu televizyon programında, kendi tarihimizi, dünyamızı ve toplumumuzu tanımamız gerektiğini savunan Yusuf Kaplan, eğitim sisteminin artık kendi dinamikleri üzerinde şekillenmesi gerektiğini, bunun yolunun da öncü kuşağın eğitiminden ve okumasından geçtiğini ifade etti. Kaplan, “Eğer gerçekten bu gençliğin dinamizmini bizim tarihte ortaya koyduğumuz medeniyet ekseninde belli bir yere kanalize edebilirsek her anlamda, hem İslâm’ı iyi tanıyacak, hem dünyayı iyi tanıyacak; Hz. Mevlânâ’nın pergel metaforu ekseninde pergelin sabit ayağını buraya yani İslâm medeniyetine basacak, pergelin hareketli ayağıyla bütün dünyalara, bütün kültürlere açılacak, özgüveni yüksek, aşağılık kompleksinden arınmış, çağı iyi tanıyacak bir yolculuğa çıkacak bir gençlik yetiştiremezsek 100 yılı kaybederiz” dedi.
Kasım 2016’dan beri başlattığı bu çalışma ile genç kuşaklara aidiyet bilinci kazandırmayı amaçlayan Yusuf Kaplan, eğitim sistemimizin bir medeniyet perspektifini kazandırmadığını, eğitim sisteminin ezberci ve Batı merkezci olduğuna değindi. Yusuf Kaplan, “Bir toplumun ait olduğu medeniyet dünyası üç sütun halinde olması gerekiyor. Bu üç sütun üzerinden bir toplum ve dolayısıyla bir medeniyet, kendini yenileyebilir, yeniden inşa ve ihya edebilir. Birincisi kurucu sütun; ikincisi konumlandırıcı sütun ki bu omurgayı oluşturan sütundur; üçüncüsü de koruyucu sütundur. Bu sütun, bir toplum veya bir medeniyetin fikir ve oluş çilesi çekerek yapacağı yolculuğun yol haritasını çıkaran öncülerden oluşur. Bizim öncü kuşağımız, önümüzü açacak kuşağımız yok. Bu ülkede, 200 yıldır öncü kuşağı olmayan, bir yoksul, sığlaşmış, sığlığın prim yaptığı bir entelijansiya var.” şeklinde konuştu.
İşte Yusuf Kaplan’ın konuşmasından satır başları…
Bizim Derdimiz Hakikatin İzini Sürmek
“Bizim derdimiz ne peki? İnsanın varoluş gayesi ve hakikatin izini sürmek. Hakikat ne o zaman? Örnek olarak verirsek; Medeniyet denince ne anlıyoruz? Medeniyet kelimesi bize ait ama kavram bize ait değil. Medeniyet deyince Batı uygarlığı ne ise onu anlıyoruz. Bu nedir peki? Bu tam anlamıyla epistemolojik kırılma ve ontolojik kopuştur. Epistemolojik kırılma zihnin çökmesi; ontolojik kopuş ise zemin ve zamanın yerle bir olmasıdır. Ben kendimi başkalarının üzerinde tanımlayamam. Başkalarının kavramları ile kendi dünyamızı kuramazsınız. Ödünç kavramlarla ödünç dünya kurabilirsiniz. Allah Teâlâ insan üç meleke vardır. Akıl, kalp ve ruh. Üçünün toplamı ile ve üçünün imkânlarını seferber ederek hakikate ulaşabiliriz. Bizde şimdi akıl var ama kalp ve ruh yok.”
Amaç Ruh Kazandırmak
“Benim bu listeyi hazırlamaktaki kaygım, bu ülkenin ve coğrafyanın önünü açabilecek yeni Gazâlîlerin, yeni Sinanların, Itrilerin, Fuzûlîlerin, Yunus Emrelerin yetişmesini sağlayabilecek zemini oluşturmak. Bir eğitim sistemi 100, 200, 300 sene bir Gazâlî’yi, bir Yunus Emre’yi, bir Mevlânâ’yı yetiştirmek için vardır. Eğer bir öncü kuşağı yetiştiremezsek yok oluruz. Korku ve kaygım budur. Çünkü biz bu kuşağı yetiştirmezsek bunun vebalini ödeyemeyiz.”
“İlk olarak Müslümanca düşünme melekeleri kazandırmayı hedefledim. Birinci liste bunun zemini oldu. İkinci olarak medeniyet perspektifi kazandırmak. Üçüncü olarak da dil zevki kazandırmak. Dil zevkinden kastım öncü kuşağın Türkiye’de kavramsallaştırma yapabilmesi. Ayrıca sadece kitap okutmak değil; ruh kazandırmak da amaçlarımdan bir tanesidir. Şu ana kadar 4 aşama halinde listeyi yayımladım. Son listede o kadar iyi kitaplar var ki, bir o kadar iyi kitapları da elemek zorunda kaldım. Belki listedeki sayı 110-115’i de bulabilir.”
Haber: Adem Suvağcı
Yusuf Kaplan’ın şimdiye kadar önerdiği okuma listesi: