“Türk’ün eni Türk’ün boyu”

Fikr-i kavmiyyeti şeytan mı sokan zihninize?
Birbirinden müteferrik bu kadar akvâmı,
Aynı milliyyetin altında tutan İslâm’ı,
Temelinden yıkacak zelzele kavmiyyettir.
(Mehmet Akif Ersoy)

Millet Olabilmek

Millet mefhumu muhayyeldir. Anlam dairesi içinde birçok unsuru barındırır. Tüm değişkenlerine rağmen millet kavramı, insan ve toplum açısından kendilik bilincinin en net tezahürünü yansıtır. Millet, herhangi bir toplumun, düşüncenin ya da duygunun kendini ötekinden ayıran temel özellikleriyle tebarüz eder. Burada ağırlıklı olarak, ırk ya da din temelli ayrımlar söz konusudur. Bu açıdan bir toplumu diğerinden ayıran temel özellikler ortadan kalktığı takdirde, millet olma vasfı da çöküntüye uğrar. Bu kavramı, Bedri Gencer‘in terkibiyle netleştirebiliriz. Gencer, İranlıların İslamlaştığında tarihsel kimliklerini kaybettiğini ve yeni bir kimlik kazandıklarını ifade eder. Arapların İslamlaşmaları ile hâlihazırdaki kimliklerini tahkim ettiğini söyler. İslam’ın dönüştürücü gücüne en büyük örnek ise Türklerdir. Türklerin, İslam ile bütünleşmesi, tarih sahnesine çıkmalarını sağlayarak, İslam, Türkler için bizatihi bir kimlik halini almıştır. Bu haliyle, millet olmamızın bir diğer ifadesi İslamlaşmaktır. Esasen Türk diyerek, İslam’a doğrudan işaret ederiz.

Peki, Türklerin İslam’dan önceki varlıklarını hesaba katmalı mıyız? Bu soruya birçok açıdan cevap verilebilir. Ancak İslam öncesi Türk varlığı, Avrupalı icadı olduğundan, şüphe duymamızı gerektiren bir durum. O tarihi kimin, ne zaman, hangi koşullarda yazdığı ve Anadolu’da nasıl yeşertildiğini düşünürsek pek haksız sayılmam. Konumuz bunun nasıl ortaya çıktığını soruşturmadığı için es geçiyorum. Açıkçası Türklerin İslam öncesi geçmişini tarihsel bir varlık bağlamında ele almak söz konusu olduğunda, millet olma vasfının değersizleştirildiğini düşünebiliriz. Bunun nedeni ise millet olabilmenin en önemli gerekçesi olan ortak tarihsel hafızadır. Türklerin tarih sahnesindeki rolüne bakıldığında, İslam bu denklemden çıkarıldığı vakit ortada Türk milletine dair üzerinde durulabilecek referans göze çarpmaz. Çünkü tarihsel hafızayı doğuracak bilgiden mahrumuz. Zaten bu hafıza olmadığı için Avrupalılar, İslam öncesi Türk tarihi yazma yoluna gitmişlerdir.

Türk Milleti Denirse…

Türk milleti, tarihsel bir gerçeğin ifadesidir. Gayrimüslim topluluklar tarafından da yaklaşık bin yıldır, Türk milleti, İslam milletini ifade eder. Bu tanımlamayı birçok kişi haklı olarak eleştirir. Haklılar, çünkü bir yerde İslam öncesi Türk tarihi yazan Avrupalıları reddediyor diğer taraftan aynı insanların Türklüğü İslam ile eş değer görmesini referans alarak temellendirmeye çalışıyoruz. Fakat şuna dikkat etmek gerekir, iki tanımla da farklı bağlamların sonucudur. Avrupalılar ya da gayrimüslim topluluklar İslam’ı ağırlıklı olarak Türkler aracılığıyla tanıdılar. Arapların bu noktadaki etkisini yok saymamakla beraber, Türk etkisi kadar uzun ve kalıcı bir etkiden söz edemeyeceğimiz için onların Türk dendiğinde İslam’ı kastediyor olmaları bir çarpıklığın ifadesi olmaz. Ancak tüm bu süreç tersine dönmeye başladığında, Türklerin tarih dışına itilmesi gerekiyordu. Bundan dolayı modern dönemde Türkleri İslam’dan soyutlama gereği duyuldu. Türklerin tarihsel olarak İslam ile var olmadığını, İslam’dan önce de var olduklarını çeşitli yazıtlarla gündeme taşımak yeni bir kimlik doğurabilirdi. Nitekim tam da öyle oldu ve birçokları için bu kimlik bir sığınak oldu. Onları rahatsız eden, tırmalayan, utanç veren tarihsel bagajı boşaltarak, kendilerini modern Avrupa tarihinin çekik gözlü çocukları olarak kabul ettirdiler. Bu çocuklar sayesinde, Kore savaşında Amerikalı askerler sağ salim evlerine geri dönebildiler.[1] Kısacası bu iki tanımlamayı ayrı değerlendirmek mecburiyetindeyiz.

Modern çağda maruz kaldığımız ırk temelli millet anlayışları, dünya genelinde büyük sorunlara yol açmıştır diyerek başımıza gelenleri özetlemek kolaycılıktan başka bir şey değildir. Fakat göz ardı edemeyeceğimiz bir gerçek var ki, o da ırk fikri bütün ağırlığıyla gündemimize modernite ile girdi. Mesela bu yaklaşımların ortaya çıkışına kadar, Orta-Asya da dâhil olmak üzere dünyanın her yerinde İslam dinine geçenlere “Türk oldu” deniliyordu. Çünkü o dönemlerde Türk olmanın yegâne anlamı, İslam dışındaki yaşam biçimlerini reddetmekti. Birisi Müslüman olduğunda, Türk oluyordu çünkü İslam dışında bir faaliyet yürütmeyeceğini ifade etmiş oluyordu. Ancak, bu durumun hem İslam hem Türklük aleyhine dönmesi için milliyetçilik akımlarının millet kavramına ırkçı bir renk vermesi gerekiyordu. Artık bu düşünce ile beraber dinî bağlar dışında ırksal ve kültürel özellikler de millet olmanın vasıfları arasında sayılmıştı.

Bu noktadan sonra, Türk, Kürt, Arap, Arnavut gibi bölgesel tanımlamalar bu topraklarda ırksal bir mesele hâlini alarak, aynı dinden olmasına rağmen (buna Hıristiyan ve Yahudiler de dâhil edilebilir) kendilerini bir çatışmanın içinde buldular. 1453 tarihi ve sonrasına dair yapılacak siyasi tarih okumalarına dayanarak şu yorumda da bulunabilirim: Osmanlıları Mekke-Medine çizgisinden koparacak, tarihsel rollerinden uzaklaştıracak başka bir yol yoktu. Tek çıkar yol cemaat-cemiyet yapısının içeriğini çeşitlendirmek ve kafa karıştırmaktı. Bu noktada, tarih boyunca birbirine entegre olmuş özellikle Müslüman toplulukların, ırk, dil ve kültürel bakımdan milletleşme anlayışlarının varlığı, modern tarihin en büyük dönüm noktalarından birini teşkil etmiştir.

Türk milleti denildiğinde bütün değişkenlerine rağmen İslam milleti demek olduğunu tarihsel bir zorunluluk olarak görmenin bir diğer mantıksal ifadesini de şöyle yapabiliriz: Bilindiği üzere tasavvuf ehli için sûfî, zühd ehli içinse zâhid deriz. Bu tip tanımlamalar ile aklımıza İslam’ı hem zâhir hem bâtın açısından daha nitelikli biçimlerde yaşayan insanları getiririz. Niçin böyledir? Çünkü Müslüman olmak demek bizatihi anlam ifade etmez. Siyer-i Nebi’de de sık sık karşımıza çıktığı şekliyle her insanın İslam’ı seçme ve yaşama biçiminde büyük farklılıklar görülür. Bu açıdan bazılarını daha anlaşılır olması için farklı sıfatlar ile tanımlamışızdır. Hatta Cenab-ı Hakk bizzat kendisi çeşitli tanımlamalar yapmıştır. Ebrar, muhsin, muhlis, salih, zakir gibi… Hem tarihin hem de İsmet Özel’in Türk kelimesine yüklediği anlam, yukardaki sıfatlardan farksızdır. Ona göre her Müslüman’ın önünde Türk olmak ya da olmamak gibi iki seçenek vardır. Müslümanım diyen herkes bu tercihi bilerek ya da bilmeyerek yapmak durumundadır. Bunun anlamı şudur: Özel’in yorumuyla, ben Müslüman olarak, içinde yaşadığım dünya sisteminin bir parçası olarak mı varlık sürdüreceğim yoksa Müslüman olarak varlığım bu sistem için bir tehlike mi arz edecek, sorusu Türk olup olmamak arasında bir seçip yapmayı doğurur. Eğer Türk olmayı tercih edeceksek, varlığımızla sistemi rahatsız edecek bir bilinçlenme alanını seçmiş olacağız demektir. Bu açıdan Türk ve Türk milleti dendiğinde İslam’ı siyasî, iktisadî ve kültürel açılardan muhafaza eden topluluktan başka bir şey düşünemeyiz. Tarih sahnesinde Türk’e bunun aksi yönünde tanımlama yapabileceğimiz bir dayanak noktası yoktur. Dolayısıyla küresel kapitalist çağa alternatif üretebilecek çizgiyi gözeten Türklerden başkası değildir. Bu tarihi rolü reddetmek, kimliksizleşmektir. En sarih ifadesiyle “Kâfirle çatışmayı göze alan Müslüman’a Türk denir.”

İbrahim Orhun Kaplan

[1] Çarpıcı aktarımlar için, “Toparlanın Gitmiyoruz” kitabının birinci cildinin ön sözündeki ifadelere bakılabilir.

 


İlgili Yazı Dizisi

1. Avrupamerkezcilik Nedir? – İbrahim Orhun Kaplan
2. Güneş Batı’dan Doğar – İbrahim Orhun Kaplan
3. “Türk Kılıcı Şimdi Başımızın Üzerinde Asılı Durmaktadır” – İbrahim Orhun Kaplan
4. İsabel Değilim Hiç Olmayacağım! – İbrahim Orhun Kaplan

 

DİĞER YAZILAR

4 Yorum

  • T , 07/03/2024

    İbrahim Orhun Kaplan’a dedikodudan fazlasını isteyen sorular:
    Tarih öncesi dönemleri aydınlatan kaynaklardan bilimsel olanlar var. Genotip dediğimiz şey binlerce yıl ötesine aktarılabilen kayıtlarla dolu. Bahsettiğimiz coğrafyada yaşayan ve oradan dünyanın dört bir yanına yayılan insanların kemik kalıntılarından aynı soya ait oldukları kanıtlanabiliyor artık.
    Hangi Türkler sorusu kesinlikle çok önemli, mesela Sibirler genel olarak yoldan sapanlar diye de anılıyor. Dediğiniz gibi Orta Asya topraklarında yaşayan birçok topluluğun çatı ismi olarak Türk denilmiş olabileceğine katılmakla birlikte böyle olmadığına dair birçok yazın var. Avrupa’ya göç eden kısım azımsanmayak kadar fazla. Bu yüzden yazdıkları şeylerde iyi-kötü olarak yer vermelerini doğal görüyorum. En son Macarlar, Attila’nın torunlarıyız dediler.
    Ayrıca o dönemlerin diplomatik ilişkileri var. Yazılan mektuplar, sanat, yazılı ve sözlü edebiyat var. Kullanılan ticaret yolları İslam’la şereflendikten sonra da kullanılmaya devam ediliyor. Sürekli bir etkileşim var.
    Sadece görünüşte şekil değiştiren ama aslına sıkı sıkıya bağlı kalınan cihan hakimiyeti anlayışı var. Benzerlik gösteren daha birçok şey sayılabilir.
    Bunca somut şey varken elimizde neden sağlam bir kaynak olmasın?
    İslam tarihinde, kaynaklarında, hadis kitaplarında sahih olanla olmayanın ayrımı net delillerle yapılabilirken neden İslamiyet öncesi Türk tarihi için yapılamıyor?

    “dünya tarihini domine eden, fetihleriyle dünyaya hem korku hem ümit salan, belgeli, bulgulu, denenmiş, ispat edilmiş, kuşku duyulmayan gerçek tarihi anlatıları ön plana çıkararak içinde yaşadığımız küresel kıyıcı sistemin içinde varlığımızı duyumsayabileceğimiz, en önemlisi de teklif sunabileceğimiz bir bilince ermenin işaretlerini aramalıyız.” Cümlenize kesinlikle katılıyorum.
    Müslümanları Arap ihaneti bahanesiyle saf değiştirmekle suçlayıp ve özellikle ötekileştiren bir tarihin daha eski sayfalarında ücretli askerlik yaptığı savaşlarda saf değiştiren Türkler de var.
    İslam öncesi Türk tarihinin son zamanlarda popüler olan tartışmaların içinde olmasını iyi niyetli veya tarihin arka odalarını aydınlatma amaçlı görmüyorum elbette ama takıldığım kısım şu, bugün kafatasçılık yapıp işi göktengriciliğe kadar ulaştıranların zıddına, bizim elimizde ne var? Yani duygusal-öznel sebeplerden ötürü mü Türk’ün asıl tarihi İslam ile başlar diyoruz? Buna delil olarak ne gösterebilir, kendimizi nasıl açıklayabiliriz?
    Gün geçtikçe yozlaşan gençliğimize, Müslüman olmadan önce Türk idik diyenlere, bak aslı böyledir diyebileceğimiz bir savunmamız yok mudur?
    Sırtımızı yaslayabileceğimiz bir delil yok mu?
    Yoksa neden yok?
    Var ise kaynak gösterebilirseniz çok sevinirim.

    • İbrahim Orhun Kaplan , 07/03/2024

      Bu tahrik edici yorumdan sonra kapsamlı bir yazı ile meseleye daha geniş açıdan yaklaşmayı deneyeceğim. En kısa süre içinde tekrar görüşmek üzere…

  • T , 07/03/2024

    “Ancak İslam öncesi Türk varlığı, Avrupalı icadı olduğundan, şüphe duymamızı gerektiren bir durum. O tarihi kimin, ne zaman, hangi koşullarda yazdığı ve Anadolu’da nasıl yeşertildiğini düşünürsek pek haksız sayılmam. ” cümlesine istinaden yorum yapıyorum.

    Aynı döneme denk gelen çok sağlam İslam kaynakları var. (Türkler için bahsetmiyorum, genel olarak İslam tarihinden bahsediyorum.)
    Daha eskiye gidip tarih öncesi dönemleri aydınlatan kaynaklar var. İslamiyet Öncesi Türk Tarihi için neden referans alınabilecek bir kaynağımız olmasın? (Bildiğim için sormuyorum, bilmediğim ve olabilirliğine ihtimal verdiğim için soruyorum.)

    Kuruluş döneminde yazılan ve günümüze ulaşamayan Yahşi Fakih Menakıbnamesi okunulup sonrasında onu kaynak göstererek yazılan eserler bugün mevcudiyetini koruyor.

    Aynı şey İslamiyet öncesi Türk tarihi için de geçerli olamaz mı?

    • İbrahim Orhun Kaplan , 07/03/2024

      T,’ye dedikodu mahiyetinde aktarımlar:

      Tarih öncesi dönemleri aydınlatan kaynakların yorumlanması hususunda referans alınan görüşler başlı başına problem olduğu için aydınlatılıp aydınlatılmadığı hakkında net bir düşünceye sahip değilim. İslam öncesi Türk tarihine dair esaslı İslam kaynakları ancak Müslüman Arap fetihlerinin Türklerle karşılaştığı dönemlere denk geliyor. Bu tanışma üzerine yazılan kaynakların, varlığından haber verdiği Türk portresi korkunç derecede aşağılayıcıdır. Bir de burada hangi Türkler sorusu önemlidir. Birçok topluluk var. Bu toplulukların bütününe mi Türk deniyor yoksa belli bir bölümüne mi? İslam öncesi Türk tarihi diye yazılan tarihler ile İslam geldikten fakat İslamlaşılmadan önceki aralığa bakıyoruz, birbiriyle çelişen farklı anlatıların doğurduğu karmaşa söz konusu. Orta-Asya topraklarındaki birçok topluluğun çatı ismi olarak Türk denildiği görüşü çok daha makul ancak bu Türk tipi İslam’dan sonra tarih sahnesine çıktı. Ondan öncesi geçmiş bir unsur olarak biliniyordu. Modern dönemde geçmişten koparılıp tarihsel bir vaka olarak bakılması her dönem için “ihtiyaç” gereğidir. Anlı şanlı bir Türk tarihi olduğu için değil. Bu dediklerim genel, etliye sütlüye karışmayan yorumlardır. Daha tahrik edici yorumlarda var. Mesela İslam öncesi Türk denilen kavimler ile İslamlaşan Türklerin aynı topluluklar olmadığı da söylenir. Hâkim anlayışlara göre daha uç ve sert bir yorum olarak, Türklerin zaten ehli kitap oldukları, Hz. Muhammed’den önceki zamanlarda da geçerli şeriata mensup olduklarını düşünenler olduğunu söyleyebilirim. Yani Avrupalıların icat ettikleri İslam öncesi Türk tarihi, İslam gezginlerinin aktardığı Türk profili, antropolojik ve arkeolojik malumatların ortaya çıkardığı 8 bin yıllık Türk portreleri üzerinden İslam öncesi Türk tarihini anlamlandırmak oldukça zor, anlamsız, faydasız ve fetişist bir tavır olarak geliyor. İdeolojik, idealist bir tavır ile söylemiyorum bu dediklerimi. İskitlerin Türk olduğu dolayısıyla 8 bin yıllık geçmişe sahibiz psikolojisi mevcut Türk varlığını pratikte etkileyen bir tespit olamaz. Birilerinin köken olarak dayattığı İskitler; Ruslar, İranlılar ve kuzeylilerce de ataları olarak milli eğitimlerinde anlatıyor. Demek ki bu tür işler köken tayini ile yürümüyor. Ne yapılmalı, dünya tarihini domine eden, fetihleriyle dünyaya hem korku hem ümit salan, belgeli, bulgulu, denenmiş, ispat edilmiş, kuşku duyulmayan gerçek tarihi anlatıları ön plana çıkararak içinde yaşadığımız küresel kıyıcı sistemin içinde varlığımızı duyumsayabileceğimiz, en önemlisi de teklif sunabileceğimiz bir bilince ermenin işaretlerini aramalıyız.

      Son olarak İslam öncesi Türk tarihi yazılmasının amacı için Türk’e tarih yaratmak maksadı ile tarih dışına itilmesini sağlamak diyebilirim. Bu düşünce keşke benim keşfim olsaydı ama değil. Afaroz edilen Avrupalı tarihçiler bunu söylüyor. Nitekim istediklerini elde ettiler, çevremizde göktengrici insanlar var, şamanlık falan taslıyorlar. Evlerden ırak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir