Eleştirel Düşünme Dersleri Başlıyor

Eleştirel düşünce; düşüncenin sistematik olarak incelenmesi yani elekten geçirilmesidir. Bir başka tanımla düşüncenin mantıklılık, makullük vb. açılardan değerlendirilmesidir.

Doğruya ulaşmak ve iyiyi kötüden ayırt edebilmek için fikirlerin sınanması gerekir. Burada eleştirel düşünce becerileri devreye girer. Çünkü insan kolaylıkla yanlış kararlar verebilen ve manipüle edilebilen bir varlık. Aliya İzzetbegoviç; “Ben olsam, Müslüman Doğu’daki tüm mekteplere ‘eleştirel düşünme’ dersleri koyardım. Batı’nın aksine Doğu bu acımasız mektepten geçmemiştir ve birçok zaafının kaynağı budur.” derken eleştirel düşünmenin önemini vurgulamaktadır. Bir konuyu bütün/farklı yönleriyle ele alabilmek, yeni görüşlere açık olmak, duyguların etkisinden bağımsız akıl yürütebilmek, delillere dayanarak argüman oluşturabilmek için eleştirel düşünme becerilerinin öğrenilmesi gerekir. Yoksa insan hem kendi hem de başkaları tarafından kandırılabilir, faydalıyı zararlıdan, iyiyi kötüden ayıramayabilir. Kısacası doğru akıl yürütebilmek, akıl yürütmelerdeki hataları görebilmek için eleştirel düşünme becerilerine hâkim olmalı. 

Eleştirel Düşünme Derslerinde düşünce, rasyonellik ve önündeki engeller, tümevarım, tümdengelim, argüman, safsata ve benzeri konuları işleyecek, eleştirel düşünme becerisi için gerekli rasyonel tutumları ve evrensel standartları işleyeceğiz. Sizleri de bekleriz. 

İÇERİK

1. Hafta: Düşünme ve eleştirel düşünme nedir?
2. Hafta: Eleştirel düşünme için bilinmesi gereken kavramlar
3. Hafta: Eleştirel düşünme becerisi nasıl kazanılır?
4. Hafta: Eleştirel Düşünme Yöntemleri
5. Hafta: Safsatalar – 1
6. Hafta: Safsatalar – 2
7. Hafta: Örnek Metinlerle Eleştirel Düşünme 

DERS HAKKINDA

* Eleştirel düşünme dersleri her çarşamba günü saat 19.00’da yapılacaktır. İlk ders 3 Mayıs Çarşamba günüdür.

* Derslere katılım ücretsiz olup her hangi bir kayıt gerekmemektedir.

* Verilecek notların, ders kitaplarının ilgili konularının derse gelmeden önce okunması fayda sağlayacaktır.

* Eleştirel düşünme dersleri şimdilik sadece erkek üniversite öğrencilerine yöneliktir. (Öğrenci olmadığı halde kendini öğrenci hissedenler derslere katılabilir.)

* Sorularınız ve bilgi almak için editor@edebifikir.com adresine mail atabilirsiniz.

* Derslerde kullanılacak kaynaklar önem sırasına göre şöyledir:

1. Düşünmenin Alfabesi – Yasin Ramazan
2. Eleştirel Düşünme Kılavuzu – Tracy Bowell, Gary Kemp
3. Filozofun Takım Çantası – Julian Baggini, Peter Fosl
4. Ben Böyle Düşünüyorum! Demekle Olmuyor – Alev Alatlı
5. Eleştirel ve Yenilikçi Düşünme – Cafer Sadık Yaran

Adres: İstanbul Mostar Gençlik Derneği
Molla Hüsrev Mahallesi Taştekneler Sokak No:12 Süleymaniye / Fatih


Eleştirel Düşünme Ders Notları – 1
Eleştirel Düşünme Ders Notları – 2
Eleştirel Düşünme Ders Notları – 3
Eleştirel Düşünme Ders Notları – 4
Eleştirel Düşünme Ders Notları – 5
Eleştirel Düşünme Ders Notları – 6
Eleştirel Düşünme Ders Notları – 7

 

DİĞER YAZILAR

7 Yorum

  • A.b , 30/04/2023

    bu sitede beni tutan ilk şey yazarların birbiri içerisindeki muhabbetiydi. halada öyle. (göründüğü kadarıyla) iyi geçiniyorlar. birbirlerine estetik laf dokunduruyorlar. zaman zaman yeriyorlar ama bunu öyle uysal bi şekilde yapıyorlarki bakakalıyorum. ne dicektim? he şey bizim kadın kısmısında bu yok işte. varsa yoksa fesatlık. “kardeş” adı atında öyle tahkirler dönüyorki… burayıda beşer düzeyinde ahbap olarak durabilen insanları seyretmek için seviyorum diyebilirim. misal şu dersin muadilini verebilecek bi kadın kişisi yok camiada. herhangi bir mesele de ortak fikre muhalif bi fikir vücuda getirseniz aforoz ediyorlar. neyse size iyi dersler. neyse ki o saatte başka bi dersim var.

    • uzak , 01/05/2023

      bu dersin muadilini ve hatta daha dolusunu verebilecek kadınlar var. sohbetleri özgürleştiren zihin açan okuyan düşünen dinleyen.
      talep etmek, istemek önemli. duada talep sorumlulardan talep.
      fe.atlık çok ağır, çok yüklü bir ifade. oysa ben kadınlarda iyilikten başkasını görmedim.

    • A.b , 01/05/2023

      Ne güzel görmediyseniz, de bu görmeyeceğiniz anlamına gelmiyor. Kendimde dahil kadın cinsinin fesat olduğu içtimai/evrensel bi gerçek. İş bu ki bunu kullanmamak biricik mesele.
      Dersi verebilecek kadın elbette bulunur, vardırda. Benim mevzu ettiğim kendi meşrebimdeki insanlarda bu meziyetin olmayışı. Olanlarda camianin içinde tedriç ediliyor. Evet bi araya gelip sohbet edip keyf ettiğimiz, ufkumuzun coştuğu, dünyayı havaya kaldıracak enerjiyi kendimizde buldugumuz insanlar var yok değil fakat o kadar. Burdaki uhuvvet yok bizim cinsimizin içinde. Yani en azından benim gördüğüm bu. Olduğunu iddia edenlerde “vehm” ediyorlar.
      Hülasa meclisinden istifade ettiğiniz hanım ahbaplarınızla mutluluklar dilerim.

  • kayıp , 27/04/2023

    bir dersi anlamanın özümsemesin kalıcı hale getirmenin en güzel yolu onu anlatmakmış.
    dersi kalpten sevip istekle katılan bir arkadaş her dersin ertesi hikaye eder gibi yazıya dökerse anladıklarını, hem kendisine hem merak edenlere faydalı olur.

  • Sümeyye C. , 27/04/2023

    Korsan yayınlara dahil edelim mi bu eleştirileri :)
    Eleştirel korsan yayınları dizisi…☺

  • İsimsiz , 27/04/2023

    Bu ders başladığı vakit TELEGRAM CANLI YAYINI da açıp bir kenara koysanız; kendinin dahi gayrısında olanlar da istifade etse nasıl olur ?

  • a.... , 27/04/2023

    Ahh editör! Üniversite öğrencileri dedin. Sadece dedin. Ben böyle bir dışlanma yaşamadım. Tamam anladım ki kadınların eleştirel düşünme becerilerine ihtiyacı yok. Onların fitratlari gereği her şeyi ayrıntısı ile düşünürler. Bu konuda erkeklerin daha çok ihtiyacı var anladım ama aslında mezun olmuş, hatta çalışan, hatta oldum zanneden çok kişiye de lazım bu eğitim. Kendimizi tartmaya ihtiyacımız var. Bir de sizlere olan hasretimize arada bir ara vermeye ihtiyacımız var. Hem hafta içi, hem akşam vakti hem de üniversite öğrencisi şartlarınız. Ahh editör ahh!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir