Acısıyla ekşisiyle, ağusuyla şerbetiyle, oksidiyle cıvasıyla, bir yılı daha geride bıraktık. Bırakmak insani bir eylemdi, en çok bunu sevdik.
Bir yılı daha geride bıraktık. Katil İsrail ordusu 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda 20.000’e yakın çocuğu acımasızca katletti. Buna mukabil, geçtiğimiz yıl bilmem kaçıncısı düzenlenen Cannes Film Festivali ödül töreni konuşmasında, salyalar saçtığı ağzına salıncak kurup kadın hakları güzellemesi yapan, yılın kifayetsiz Türk kadın oyuncusu, uluslararası kamuoyu ve domuz suratlı Fransız aristokrasisinin gözü önünde, zehirli gaz bombaları ile katledilen binlerce masum yavrunun feryadına ses vermeyi unuttu! Unutmak iradi bir eylemdi!
Bir yılı daha geride bıraktık. Bu yıl da binden fazla şiir kitabı basıldı. Bazı evler, bazı garsoniyerlerde oturma izni almadan oturan âşıklar, Tanzimat’tan bu yana modernleşemeyen siyah beyaz fotoğraflar da basıldı. Kafa kâğıdımızda en gerçek, en makyajsız, en samimi halimizi gösteren biyometrik vesikalar, bilinen şeyleri bildirmekle övünen devrimci bildirilerin okunduğu duman altı salonlar da basıldı. Yüzlerce yıldır tozlu raflarda hareketsiz kaldığı için yağlanıp semiren, kitap kurtlarının ağzına lâyık yazma eserler de basılırken birilerinin ‘yalnızlıktan bir dişi daha çıktı!’ Yalnızlık insaniydi.
Bir yılı daha geride bıraktık. Bandrol verilerine göre Türkiye’de 400 milyona yakın kitap, 1 milyona yakın bebek dünyaya geldi. Yalnızlığa ve çok sesliliğe katlanamayan 210.000’in üzerinde kişi evliliğini sonlandırdı. Boşanma hızı 2023 yılına göre % 15 oranında bir artışla 1000 kişiden 2,5’e fırladı. Boşanma hızı tam olarak nedir? Bilen var mı?
Bir yılı daha geride bıraktık. Kâinatın yatay yönlü zaman çizelgesine göre, 14 milyar yıla artı bir çentik daha atıldı. Eğer zaman, dikey yönde ilerliyorsa, fasit dairenin insan türünü arpacık bulguru gibi elekten geçirdiği söylenebilirdi, lâkin suyun başında bekleyen değirmenciler sessizliklerini koruyarak zamanın ruhunu hissetmemeyi yeğlediler. Bu sene de ilerisi ile ötesi arasındaki fark, ucuz bir retorik olarak anılmaktan fazlasını başaramadı.
Bir yılı daha geride bıraktık. Şimdiyi geçmişte unutanlar, kış günü beyaz gömlek giyenler, imkânsız kadınları sevenler oldu. İpler, jiletler ve denizler; bazı insanları gece vakti, gizlice dünyanın sınırından öte yakasına geçiriverdiler. Mutluluktan çıldıranlar, tertemiz delirenler oldu. Basına yansıyan birkaç cinnet vakıası, aklını fren muayenesine götürmeyi unutan bazı aklı evveller tarafından esenlikle ve nefretle yargılandı. Ölüme bir adım daha yaklaştığı için sevinen bir piri faniye, bu sene de rastlayamadık.
Bir yılı daha geride bıraktık. IMBD’den yüksek puan alan sanat filmlerinin iyi, ağlatan şarkıların hüzünlü, güldüren komedyenlerin nitelikli olduğuna bu yıl da kâni olduk. Sanat ve kültür platformlarında yeterince modernizm eleştirisi yapıldı. Bu sene de zenginler yeterince zengin olamadıkları için, yeterince fukarayı işten çıkardılar.
Bir yılı daha geride bıraktık. İbrahim Orhun sigarayı bıraktı, saçlarını kestirdi, iltimaslı bir akademik kadro teklifini elinin tersiyle iterek dünyada işgal ettiği yerin ne kadar kıymetli olduğunu kendine ve yılgın burjuvaziye kanıtlama fırsatı buldu. Düşünce alanında metin üretme gayretinde, inşâ sürecinde huzursuz bir yazar olarak fikren tekâmül etmenin canlı bir örneği olan İbrahim Orhun Kaplan’ı gönülden tebrik ederiz. Ömer doktorasını tamamladı, bıyıklarını kestirdi, baba oldu. Sitemize hiç yazı yazmayan Ömer’i de tebrik ederiz! Evlat babanın sırrıdır fehvasınca, Mehmet Raşit bir taşra kasabasına tarih öğretmeni olarak atandı. Maarif Vekâletine atanacağı günlerden evvel, kara kaplı defterlerine yazdığı jurnallerinden payımıza düşecek metinleri dört gözle bekledik. İkinci çocuğunun dünyaya gelmesinden sonra şansölye hazretlerini daha uzun yıllar bekleyeceğimiz ise gün gibi aşikâr! Sare iyi bir şiir yazdı ve 500 civarında okur buldu. Buna mukabil, “sonra tren demiş ki, bu raya kadarmış” tweeti ile 1.5 milyon insana ulaştığından -gerekli entelektüel doyumu sağlamış olacak ki- şiirden el etek çekerek makrome sanatına yöneldi. Türk şiiri aguşunu açmış seni bekliyor, kendine gel Sare! Aramıza devrimci bir ruh, nümayiş ufkunun yılmaz bekçisi, Menşevik Rusların korkulu rüyası Nazlı Nesibe Kılıçoğlu katıldı. Molotof kokteyllerini tarçınlı adaçayı zanneden her genç şair gibi o da bizi sükûtu hayale uğrattı… Edebifikir’e her ay bir yazı yahut şiir gönderme sözünü sakız gibi çiğneyerek Çarlık rejimine el altından mühimmat desteği sağladığı haberini aldık. Her şeye rağmen faşizme olan nefreti ve devrime olan inancını kaybetmeyen yoldaşımıza hoş geldin diyoruz. Nurullah Ataç ve Doğan Hızlan tarafından Ferit Edgü’nün veliahttı olarak görülen, Payitaht dizisinin tehlikeli sahnelerinde Ömer Seyfettin’in dublörlüğünü yapan, Türk öykücülüğünün umut vadeden neferi N. Cihan Karakurt da yazar kadromuzun, “söz verip de yazmayanlar reyonunda” yerini aldı! Hoş geldin büyük cihan mefkûresi!
Bir yılı daha geride bıraktık. Sulhi Ceylan’dan sonra yerli ve milli astronotumuz Alper Gezeravcı, 19 Ocak günü Dragon V2 uzay aracı ile Sermest Gezeneni’ne giden ikinci Türk olma şerefine nail oldu. Gazi Meclisimiz 23 Ocak günü İsveç’in NATO üyeliğini onayladı. 21 Şubat günü, yine yerli ve milli olduğu iddia edilen ilk Muharip Uçağımız Türk hava semalarında süzülerek dosta horoz şekeri düşmana pamuk helva dağıttı… Milyonlarca insanı afyonlayıp, rengârenk bir keşhane çatısı altında toplamayı başaran futbol sektöründe; 2023-2024 yılı Süper Lig Şampiyonu Galatasaray oldu. Merhum Turgut Özal’dan tevarüs ettiği kutsal emaneti global dünyanın neo-liberal cennetine arz eden büyük ekonomist, Saygıdeğer Daron Acemoğlu Hazretleri 2024 Nobel Ekonomi Ödülünün sahibi oldu. 21 Ekim’de HÜRJET ilk süpersonik uçuşunu yaptı. Numune insan, kalbi bu toprakların mayasıyla yoğrulmuş kıymetli sosyoloğumuz Alev Alatlı Hakk’a yürüdü. Merhumeye Cenab-ı Allah’tan rahmet dileriz.
Bir yılı daha geride bıraktık. Kalbimiz yazmakla doğrulanmayınca, mürdüm eriklerine kırağı vuran asma bahçemiz yerle yeksan olup, dopdolgun elmalarımıza da kara kurtlar tebelleş olunca; Google Meet üzerinden okurlarımızla buluşalım istedik. A’dan Z’ye bütün konuları bilip herhangi bir konuda uzmanlık ihdas edemeyen meşhur Zencefilli Beyoğlu Gazozu Bahadır Dadak hariç, handiyse her yazarımız belirlediği bir alanda okurlamızla söyleşti. Geçtiğimiz yıl garip bir şey de oldu… Edebifikir; Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) tarafından düzenlenen; 2023 yılı “Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları” ödülleri kapsamında yılın elektronik yayıncılık dalında ödüle layık görüldü. Kadirşinas okurlarımız başta, editörümüz Sulhi Ceylan ortada, yazmayan yazarlarımız sonda olmak üzere, tüm Edebifikir ailesine şükranlarımızı sunarız.
Bir senelik süre zarfında yirmi iki yazarımızın kalemi ve “sizden gelenlerin” gayretiyle tam 270 yazı yayımladık.
Geçen kış da okurlarımızdan bize çikolata göndermelerini rica etmiştik. Ondan önceki ve ondan önceki kış da… Sağ olsunlar, yine göndermediler. Bu sene de umudumuz yok ama, söylemeyelim de ölelim mi? Dubai ya da Trabzon çikolatası da olur!
Günde 16 saat Master Şef programına maruz bıraktığı çocuklarına cici bebe almaktan, temassız kredi kartıyla mutfak alışverişi yapmaktan, “Nasıl istersen karıcığım!” demekten, çok sevdiği kayınçosunu daha çok sevdiği bacanağından emanet aldığı tüplü Doblo’suyla hafta sonu mangala götürmekten, küçük enişte olmaktan, kabiliyetin imkân, dünyada var olmanın çevre gezegenlere ses bombası atmak manasına geldiğini unutmaktan ve en önemlisi; müesses nizamın içinde kendini uyuşturmaktan dolayı bir yıl boyunca sıfır çeken yazarlarımızı okurlarımızın maşeri vicdanına havale ediyoruz!
Velhâsılıkelâm; kültür, sanat ve maarif panayırında bir yılı daha geride bıraktık. Bu yılki z raporumuz aşağıdadır. Beyne kan pompalayan damarlarını patlatıp zihin konforlarını bozduğumuz, şiirlerini ve yazılarını reddederek vücutta dengeyi sağlayan omurilik soğanlarını çatlattığımız -iyi niyetli- okurlarımız haklarını helal etsinler. Tertemiz bir üçüncü dünya savaşını hasretle beklediğimizi milyonuncu defa beyan eder, bu kanlı bilanço için Yüce Allah’tan affımızı dileriz.
Tüm yazarlarımıza ve bizi yalnız bırakmayan okurlarımıza teşekkür ediyoruz.
EDEBİFİKİR – 2024 ALMANAK
Kategorilere Göre Yazı Girişi
- Buz Gibi Ofsayt: 1
- Deneme: 40
- Dosya: 2
- Edebifikir Haber Ajansı: 7
- Fikir: 28
- Günlük: 1
- Haykırış: 3
- Hikâye: 30
- Hikmet: 11
- Kitap: 52
- Mektup: 1
- Mısra Güzeli: 4
- Poetika: 2
- Portre: 7
- Söyleşi: 15
- Şiir: 42
- Sinema: 14
- Sorgulama: 3
- Video: 1
TOPLAM: 264
2024 Yılında Yazarlarımızın Gönderdiği Eser Sayısı
- Âdem Suvağcı: 16
- Bahadır Dadak: 8
- Bilal Can: 5
- Cüneyt Dal: 4
- Davut Bayraklı: 10
- Edebifikir: 69
- Feyyaz Kandemir: 6
- İbrahim Halil Aslan: 6
- İbrahim Orhun Kaplan: 28
- Mehmet Emir: 0
- Mehmet Erikli: 2
- Mehmet Raşit Küçükkürtül: 4
- Mücahit Emin Türk: 1
- Muhammed Furkan Kâhya: 5
- Cihan Karakurt: 4
- Nazlı Nesibe Kılıçoğlu: 5
- Ömer Ertürk: 0
- Ömer Can Coşkun: 6
- Şadiye Sâre Kaplan: 4
- Sinem Çağlancı: 4
- Sizden Gelenler: 11
- Sulhi Ceylan: 32
- Tahir Tarık Balıkçı: 2
TOPLAM: 230
Yazar Kadrosu Dışında Yazı Gönderenler
- Yasin Taçar: 15
- Fatmanur Petek: 4
- Halil Karataş: 5
- Samet Çıldan: 2
- Oğuzhan Yılmaz: 6
- Z. Rumeysa Topal: 5
- Enes Can: 3
TOPLAM: 40
3 Yorum