Muşta Dergisi, 4. sayısına “Zillî Eğitim” başlığını atarak, eğitim mefhumunun hakîkatine vurgu yapmak yolu ile içinde bulunduğumuz eğitim sisteminin noksanlarını, açmazlarını ve yerliliğini düşünmeye davet ediyor. Eğitim sistemini, modern bakış açısının sunduğu kıstasları bir yana koyarak, saf Müslüman akıl ve fıtrata uygunluk tedirginliği ile yorumluyor.
Derginin 4. sayısının mülâkat köşesini ise, fikirleri ve kişiliğiyle modernizmin Türkiye’de en çok ürktüğü isimlerden biri olan Bülent Akyürek dolduruyor. “Bütün Okulları Kapatıp Hapishaneye Çevirelim” başlığı ile çıkan mülâkat, insanların dünyevîleşme ile olan imtihânının genel hatlarını, Bülent Akyürek üslûbunun sıra dışılığı ile ortaya koyuyor.
Muşta Dergisi bu sayısında, bir ilkeden yola çıkarak, bir ilki gerçekleştiriyor. Modernizm bütün dünyayı hızla bir betonarme enkâza çevirirken, tarafını tabiattan, topraktan ve fıtrattan yana seçen dergi ekibi, okurlarına servi ağacı tohumu emânet ediyor. Okurlarından da bu emânetin gereğinin yerine getirilmesini talep ediyor.
Muşta Dergisi’nin bu sayısında yer alan yazılar:
Sulhi Ceylan – Bilgiyi Metalaştıranlara Notlar
Mücahid İlker – Sokullu Mehmed Paşa, Okullu Mehmed Maşa
Uğur Cumaoğlu – Marshall Defol!
Raşit Ulaş – Ter Kokusu Üzerine Parfüm Sıkmak Olarak Eğitim Sistemi
Şahin Aslan – Ceo’lar Ya Bir Marangoza Çırak Olacak Ya da Bir Çiftçinin Kölesi Olacak
Muhammed Cemal Ünal – Okulsuz Toplumdan Modern Köleliğe
Abdullah Karaca – Tiyatro: Olma Oyunu
Yunus Ahmed – Tatlı Suyun Güzel Müslümanları Sudanlılar – 2
M. Taha İnci – İhtiyaç Hissi ve İhtiyaca Göre Terkib
Ayrıca derginin sabit bölümlerinden Şirâze’de, eğitime dâir şirazeden çıkmış üç mesele irdeleniyor. Muhafazakârın Dilinden bölümünde ise Mahfuz Aktan isimli karakter, “Manchester City’nin Sahibi Mansur bin Zayed Millî Eğitimi Alsın, Öğrenciler Şampiyonluğa Oynasın” diyerek, eğitim sorununa kendi aklınca bir çözüm getiriyor. Dergi bu ay Huzûrî Baba’dan bir şiiri, İslâm harfleri ile yayınlıyor. Bunlarla beraber bu sayıya Hakan Keleş “T-L-B” isimli hikâyesiyle, Muhammed Cemal Ünal “Arzuhâl” isimli şiiriyle, Abdullah Karaca ve Bahadır Dadak ise illüstrasyonları ile katkıda bulunuyor.
Dergi dibâcesinde “Anâsır-ı erbaa’ya, Hazret-i İnsan’a, akıl ve fikir sahiplerine, vicdanlı gönüllere, gönlü kırık ve endişeli Müslüman’a ve Müslümanca duruşun haysiyetinin çilesini çeken herkese selâm ediyor.
İstanbul: Üsküdar İskele Büfe, Fatih İnkılap Kitapevi, BİSAV, Beyazıt Sahaflar 26 numaralı Sahaf, Taksim Mephisto, Kadıköy Mephisto
Ankara: Kurtuba Kitapevi, Bileşik Kitapevi, Gazi Kitapevi
Konya: Hüner Kitapevi
Bursa: Seriye Kitapevi
Trabzon: Beşikçi Kitapevi
Sivas: Dünyayı Kurtaran Kitapevi
Bolu: Tuğra Kitapevi
Eskişehir: Eskişehir Sahaf
Isparta: Tonoz Kitapevi
Denizli: Halikarnas Kitapevi
Samsun: Endülüs Kültür Merkezi
Erzurum: Üniversite Kitapevi
Maraş: Yeryüzü Kitapevi, İkra Sahaf
9 Yorum