Yedi İklim Temmuz ayında 304. sayısıyla kültür ve edebiyat meraklılarıyla buluşmaya devam ediyor. Temmuz sayısında Ramazan ayının manevi iklimine ve insanda ortaya çıkarması gereken bazı hasletlere göndermelerde bulunulduğunu görüyoruz. Aynı zamanda Mısır’ın darbeyle indirilen ve idama mahkûm edilen eski devlet başkanı Muhammed Mursî’nin maruz kaldığı haksızlıklar da dergi şairleri, çizerleri ve yazarları tarafından kanayan bir yara olarak ele alınmış görünüyor. Osman Bayraktar, “İnsan ve İbadet” adlı selamlama yazısında, ibadetlerin önemini vurgulamaya devam ediyor. Bütün varlıkların ibadet halinde olduğunu söyleyerek, bu varlıklar arasında yalnızca insanın ibadetler noktasında akıl ve irade sahibi bir canlı olduğuna dikkatimizi çekiyor.
Temmuz sayısında Mustafa Cemil Efe “Mursi” hattıyla “Özgür Mursi-Free Morsi” diyerek tutsak Mısır liderine özgürlük talebini dile getiriyor. Hasan Aycın ve Raziye Yıldız çizgileriyle, Melike Büyükçolpan ise “Sezai Karakoç” portresiyle katkılarını sunmaya devam ediyorlar.
Derginin birinci bölümünde Arif Ay, Şakir Kurtulmuş, Seyfettin Ünlü, Mehmet Aycı, Ethem Erdoğan, Gökhan Serter, Osman Koca, Ümit Zeynep Kayabaş, Abdurrahman Ekinci, Sümeyye Şeker, Ahmet Cora, Sulhi Ceylan, Berat Bıyıklı, Muhammed Cemal Ünal, İshak Aslan gibi şairler şiirlerini okuyucuyla buluşturuyor.
304. sayıda Ali Haydar Haksal kısarak öykü çalışmalarına devam ediyor. Nuhan Nebi Çam “Yenilmez Armada”, Hayrettin Orhanoğlu “Zamanın Gözleri”, Şahin Doğan ise “Bir Kuşkunun Hikâyesi” adlı çalışmalarıyla öykü hanesinde dikkat çeken isimler.
Şeyma Subaşı’nın şair Ahmet Murat ile yaptığı söyleşi, ilahiyat mezunu olan, ilahiyatta hocalık yapan şairi ve kitaplarını daha yakından tanımamıza olanak sağlıyor.
Bu sayıda öne çıkan incelemelerin ilki Ali Haydar Haksal’a ait. Ali Haydar Haksal, “Kazancakis’in Bir Durağı da Endülüs II” adlı çalışmasında geçen sayıda başlattığı doğu-batı sentezini mercek altına almaya devam ediyor. Osman Koca ise “Münbit Mütevekkil Ali Haydar Haksal ve Renklerin Dünyası” adlı incelemesiyle, Ali Haydar Haksal’ın hikâyelerinde ve romanlarında kullandığı üslup ve dilin her zaman tutarlılık içinde olduğunu söyleyerek, yazarın müslümanca başkaldırı sergileme noktasında kendisiyle hiçbir zaman çelişmediğine dikkatimizi çekiyor. Âbit Yaşaroğlu’nun kaleme aldığı “Doğu-Batı Orjinli Farklı Bir Medeniyet Okuması” adlı uzun inceleme, sorgulanmadan kabul görmüş klişeler üzerine düşünmemizi sağlıyor. Yeni bir medeniyet okuması yapmanın gerekliliğini dile getiriyor.
Çeviri şiirlerde Paul Simon’un “Sessizliğin Sedası” Ali Günvar tarafından okura sunulurken, Veysel Akdoğan, geleneksel hale gelen Ebu Talip Divanı’ndan çevirilerine bu sayıda da devam ediyor.
Derginin ikinci bölümünde Leyla Arsal, Can Ankay, Ömer Hatunoğlu, Çağla Göksel Çakır, Muhammed Enis Özel, Emine Esra Haksal, Kaan Eminoğlu, Fatih Mehmet Özcan, Fatih Korkmaz, Fatih Çınkı şiirlerini okuyucuyla buluşturuyor. Zeynep Deniz “Melek” adlı hikâyesiyle, Ahmet Polatoğlu ise “Bir Başka Bu Cami Avlusu’ adlı anısıyla katkıda bulunuyorlar. Sema Dural’ın kaleme aldığı gezi yazısı ise okuyucuları Lübnan’a götürüyor.
Yeni Okumalar ve Değiniler bölümünde “Batılılaşma Üzerine”, “Hikâye-i Sergüzel”, “Şiir ve Kitap Sayfaları-Ziyan”, “Pas”, “Kadim Kapı”, “Bekleyiş Vezinleri” gibi kitaplar masaya yatırılıyor.