Yedi İklim: Ersin Nazif Gürdoğan Dosyası

Edebiyatın imgesel sacayağı: hatt, şiir, öykü..

Mustafa Cemil Efe’nin hatt koleksiyonuyla açılıyor dergi. Ali Günvar’ın dil felsefesi üzerine kaleme aldığı geniş oylumlu metin birçok dini ve ladini referans içeriyor. Ahmet Yücel, Nurettin Durman, Osman Serhat, Sulhi Ceylan, Fatih Demirel derginin birinci etap şairleri arasında yer alıyor. Neşe Yeşilova geçen sayıyla birlikte derginin sanatçı kadrosuna dâhil olmuştu. Bu sayıda şiiriyle yine yer alıyor. Ali Haydar Haksal’ın tematik ve güncel siyaseti yeren “Beyefendinin Bıyıkları” öyküsü aktüel muhtevasıyla bizi politik manevralar üzerine düşünmeye sevk ederken ironik diliyle aynı zamanda gülümsetiyor da. “Kumpas” adlı öyküsünde koloniyal öykü tekniğini dilin çok katmanlı işleviyle harmanlıyor Osman Koca. Bunu yaparken çağın öngördüğü bilişsel imgelerin ne kerte sahte olduğunu okura iletmek istiyor gibi. Doktorun paradoks ve hezeyanlarını ifşa eden öykü, muhtevasıyla yine arafta salınıyor.

Mehmed Akif’ten Kuşçubaşı Eşref’e mektup..

Hüseyin Alemdar’ın Şiir Poetikasına epeyi kafa yoruyor Mehmet Özger. Düşünce emeği oylumlu incelemesinde Alemdar şiirinin çok anlamlı poetikasına medeniyet izleğiyle yaklaşıyor. Hayrettin Taylan örneklerle beslediği makalesinde dil psikolojisini masaya yatırıyor.  Seyfettin Ünlü’nün; Mehmed Akif tarafından Kuşçubaşı Eşref’e yazdığı mektubu gün ışığına çıkarması edebiyat tarihimiz açısından takdire şayan doğrusu. Yakup Şafak’ın aruz ve manzum vecizeler üzerine kaleme aldığı metni de ezber bozacak yönüyle dikkat çekiyor. Uğur Cumaoğlu’nun Sinema’da Benlik ve Kimlik makalesi, özgün diliyle bize yeni şeyler söylüyor.

Filistin şiirinin hafızası Sa’diye Muferrah

Hasan Aycın muazzam ironik çizgisiyle selamlıyor bizi. İnsan ve kitap arasındaki ilişkiyi anlatan kalemi epeyi konuşulacağa benziyor. Özden Aydın ebrusu bu kez Diriliş’i ansıtıyor. Ahmet Yücel “Susss” şirini Rolf Jacobsen’den, “Sütleğen” şiirini ise Jamer Wright’ten günümüz Türkçesine çevirirken; daha önce Arap şiir, edebiyat ve sanatı üzerine kalem aldığı çevirileriyle tanınan Cazye Deniz Köroğlu, bu defa Filistin şiirinin Hafızası Sa’diye Muferrah ile tanıştırıyor bizi.

Ersin Nazif Gürdoğan dosyası

Dergi bu sayısında Mavera’nın kurucular listesinde yer alan ve Yedi İklim çevresi tarafından sevilip sayılan akademisyen ve yazar Ersin Nazif Gürdoğan dosyası hazırlıyor. Osman Bayraktar, hocanın ekonomik düşüncelerini mercek altına alırken, Ali Haydar Haksal hocayla olan kadim dostluklarından bahisle nostaljiye doğru yelken açıyor. Seyfettin Ünlü günlüklerinde hocadan izler barındırırken, Hüseyin Yorulmaz hocanın daha ziyade Mavera ile derin ilişkisini mercek altına alıyor. Osman Koca, hocanın edebi zevkini örneklerle masaya yatırırken, Üstad Necip Fazıl ve Sezai Karakoç’tan etkilendiği yönleri tek tek gözler önüne seriyor. Şakir Kurtulmuş görünmeyen üniversite kitabından mülhemle hocanın rindane kişiliğini okura aktarıyor.

İkinci bölümde yer alan şiir, öykü, deneme ve kitap tanıtımlarıyla dergi sonlanıyor.

 

Oğuz Kalamış

 

 

 

DİĞER YAZILAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir