Sanat ve edebiyat dünyasının nabzını tutan Yedi iklim, Ocak sayısıyla okuyucusunu selamladı. 310. sayı zengin içeriğiyle, insanı, özüyle içiyle buluşturmaya devam ediyor. Dergi bu sayıda usta şair Ebubekir Eroğlu çevresine şekilleniyor.
Derginin sunum yazılarını kaleme alan Osman Bayraktar, edebiyat dergisinin varoluş nedeni üzerinde duruyor. Bunun aynı yöne bakma duygusuyla kolektif çalışmanın bütünlüğü ve başarıyı arttırdığını ifade ederek açılımları farklı olsa da bir diriliş edebiyatının doğduğunun ve geliştiğinin altını çiziyor. Bu noktada Yedi İklim ailesinin edebiyat ürünlerini izleme ve değerlendirme kapasitesine vurgu yaparak hareketliliği ve çabayı takdir ediyor. “Bir şair, öykücü, düşünür hakkında yazı yazmak, yazanlar açısından aynaya bakmaktır esasında. Biz aynayı görüyoruz da aynada bizim suretimiz nasıl görünüyor? Bunu da yazarak anlamaya çalışıyoruz.”
Usta kalemler kendilerine ayrılan bölümde görsel bir şölen sunuyorlar. Mustafa Cemil Efe hattıyla, Hasan Aycın, Melike Büyükçolpan ve Raziye Yıldız çizgileriyle dergiye katkıda bulunuyorlar.
Birinci bölümün şairleri; Arif Ay, Nurettin Durman, Şakir Kurtulmuş, Alper Gencer, Özcan Ünlü, Mehmet Aycı, Mehmet Özger, Serdar Kacır, Hüseyin Alemdar, Ethem Erdoğan, Suat Ak, Gökhan Serter, Ümit Zeynep Kayabaş, Sümeyye Şeker, Berat Bıyıklı, Muhammet Cemal Ünal, Ömer Hatunoğlu, Abdurrahman Ekinci, Sulhi Ceylan.
Derginin öykü hanesinde bu ay hakikate farklı pencerelerden bakılıyor
Zaman hakikati ölüm hakikati, aşk ve tabiat elbette ki… Ali Haydar Haksal, Cevdet Karal’a atfen yazdığı öyküde eriyen zamanla tükenen kalem arasında kalan insanı, “ben”i yazıyor. İnsan ile kalem, insan ile zaman, kâğıt ile kalem arasındaki ilişkiyi kaleminden hüznü damıtarak veriyor. Osman Koca “İnce Ayar Sözler” başlıklı öyküsüyle erkence yitip giden dosttun üzerinden ölüm hakikatini anlatırken, Nuhan Nebi Çam yoksunluklarımızı yorgunlarımızla kaybedilmişliklerimizle harmanlayarak yazıyor.
İnceme bölümüne bu ay, Ebubekir Eroğlu şiiri var. Mehmet Özger, Eroğlu şiirini Türk dergicilik tarihinde önemli bir yeri olan” Yönelişler” dergisinden hareketle yazmaya başlıyor. Eroğlu şiirindeki kalıcı ve değişken olana tasavvufi bir bakış açısıyla insan ve Allah olarak bakıyor fâni ile kalıcı arasındaki bağı irdeliyor. Mehmet Sümer usta şairin 2015’te yayımlanan “İçkale” isimli şiir kitabı üzerinden değerlendiriyor. Özger, Eroğlu şirininin ayırıcı vasfı üzerinden modern bilinçle geleneksel duyarlığı birleştirmesindeki başarısından söz ederken, şiirleri modern bir devriye olarak okumanın mümkün olduğundan bahsediyor. Fatih Budak ve Hayrullah Gürdağ da Eroğlu’nun İçkale’sini, insanın üstüne titreyen eserini farklı bakış açılarıyla kaleme alıyorlar.
Derinlikli inceleme bölümü farklı metinlerle devam ediyor
Hünkar Karaca tarihi bir insan laboratuarı olarak gören Arif Ay’ın eserleri üzerinden İstiklal Mahkemelerinde yargılanan ve idama mahkum edilen İskilipli Atıf Hocayı ‘Dosyalar’ şiiriyle inceliyor. İnceleme bölümüne Osman Koca bir kitap incelemesiyle katkıda bulunuyor. Genç kuşağın istikrarlı ve önemli kalemlerinden Funda Özsoy Erdoğan’ın üçüncü hikaye metni “Öğrenilmiş Çaresizlik’ i değerlendiriyor. İsmail Demirel ise 2011 de sırlanan Yedi İklimin yazarlarından romancı ve öykücü merhum Kadir Tanır’ı satırlara taşıyor. Diğer inceleme Bekir Ocak’a ait. Ocak Şadi Meddah’ın Makteli Hüseyin’ini masaya yatırıyor.
Dergide hacimli bir söyleşi de mevcut
Gülnaz Eliaçık ve Ayşegül Uyar, Necip Tosun’la yazmak üzerine konuştular. Yazarlığın bir iktidar aracı olmadığını ifade eden Tosun’un yazma serüvenine de şahit oluyoruz böylece. Çeviri bölümünde Arap şiirinde çağ açıcı bir rol oynayan Nizar Kabbani’in şiirini Ahmet Özdemir çeviriyor. Halil Barcena’nın Latin Amerika Edebiyatında Türkler başlıklı çeviri Nesrin Karavar’a ait.
Derginin ikinci bölümünde şiir resitali devam ediyor
Ali Kemal Akdeniz, Mehmet Okumuş, Hayrullah Gürdağ, Fatih Budak, Hakkı Aykaç, Muhammed Enis Özel, Ömer Faruk Topçu, ikinci bölümün şairleri.
Harun Yakarer, Pınar Vardar, Selim Baki ve Begümhan Varlık öykülemsi bir dille kaleme aldıkları değinilerle dergiye katkıda bulunurlarken Arif Ay Çaya Çorbaya Lirizim başlıklı yazısında lirizim kavramının kökenine iniyor.
Yeni okumamlar ve değiniler bölümünde ise 659. kitabına ulaşan İnsan Yayıncılık ve İz Yayınlarından kitaplar tanıtılıyor. “Açılımlar” yazısı ile başlayan dergi, Necati Şener’in kaleme aldığı edebiyatın ortak dilini dimağlara kazıyan kuşatıcı bir yazıyla son buluyor.
Fatma Kevser Sümer
2 Yorum