Lacivert: “Hiçbir pul hiçbir zarfa yakışmıyor artık!”

Lacivert, 45’inci sayısında; “Hiçbir pul hiçbir zarfa yakışmıyor artık” diyerek “Mektup” konusunu ele aldı. Nisan ayında, Türk tarihini pullar üzerinden okuyan, pula bir ömür vermiş Ziya Ağaoğulları’nın röportajı yer alıyor. Aynı zamanda “Yeni Medya” konusuna da değinen dergide, İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Mesut Aytekin’le yeni medyanın gelişimi ve geleceği üzerine bir röportaj bulunuyor.

Mektup dosyasında; “Seyyar tekke ve medrese: mektup” başlığıyla Ekrem Demirli, “Mektupların izinde insan ve edebiyat” başlıklı yazısıyla Ahmet Edip Başaran yer alıyor. Yeni Medya konusunda ise Haşmet Babaoğlu’nun “Çevrimiçiysen mevcut sayıldığın bir dünyadayız” yazısı yer alırken, Zeynep Temizer Atalar Youtube kanalı açan çocuğunuza nasıl yaklaşılması gerektiğini anlatıyor. Bununla birlikte yeni medya konusunda uzman olan Merve Aykutluğ, Mustafa Sansar ve Said Ercan’la gerçekleştirilen bir soruşturma dosyası yer alıyor. Mehmet Dinç “insan olma derdini” anlatırken Kamile Develi, yeni medyanın gerçeklik algımız üzerindeki etkilerini yazıyor.

Sena Subaşı ve Beyza Aydın tarafından hazırlanan “Mini referandum” bölümünün bu ayki sorusu; “En son ne zaman mektup yazdınız?” oluyor. H. Sena Kartal, “3 Sütun” adlı köşesinde “Nedir sizin en sevdiğiniz?” sorusunu Görkem Yeltan’a, Yıldız Ramazanoğlu’na ve Suat Köçer’e soruyor. Hareketli sayfamızda tarihte yazılmış ünlü mektuplardan derlemeler “Karaağaca çakımla ismini yazdım” başlığıyla yer alıyor.

“Düşünce Atlası” bölümünde fikir dünyamızda iz bırakanları anlatan Beytullah Çakır, bu sayıda Kurtuluş Kayalı röportajıyla birlikte Kemal Tahir’i anlatıyor. Birol Biçer’in “Dünyadan Portreler” ve “Dünyadan Haberler” kısmı ile zenginleştirilen dergide, tarihten “Cezayirli Hasan Paşa’yı Süleyman Arif Özkut aktarıyor. “Hanım izin verirse ben de koleksiyon yapacağım” diyen Raşit Ulaş’ın ardından, Tuluyhan Uğurlu; “Güneş ülke Anadolu”yu bizimle paylaşıyor. Orhan Özekinci edebiyat tarihine “Edip Cansever ve Tomris Uyar’ın güzel kırgınlıklar”ı ile ışık tutuyor.

Yeni sayfalardan olan “Suret Defteri” bölümünde İbrahim Altay; “Bozguncular”ı tanımlıyor. “Benim Roman Kahramanlarım”da bu ay Luka Kirilov’u Cemal Şakar ele alırken, “Dedemden Dinlediğim Masallar” bölümünde Nihan Kaya; “Anlatılmamış masalın hikâyesi”ni aktarıyor. Yine yeni bir köşe olan “Prof. Dr. Kamil Birbilen”de birbirinden ilginç iki soru ve cevapları var. “Tepe Lambası”nın sorularını ise Emel Özkan yanıtlarken, “Egoist Okur” bölümünde Gülenay Börekçi kitap eleştirilerine devam ediyor.

Mustafa Akar “Şaşkın Kerteriz” köşesinde “Söyletme Faşizmi”ni açıklarken, “Harita Metot” bölümünde Raşit Ulaş, “İrlandalı Türk şair James Mangan”ı tanıtıyor. “Pusula” sayfasında Samed Karagöz “Hepimiz sanatçıyız” diyor. Paris’e yerleşen Orkun Elmacıgil, “Paris’te bir Türk istisnası” yazısıyla izlenimlerini paylaşıyor. Öte yandan dünyanın öteki tarafında “Sibirya” gezi yazısıyla Ürün Dirier var.

Ayrıca derginin devamı, Hakkı Öcal’ın “Montesquieu’nun Kayıp Mektupları”, Serkan Akkoyun’un; “Düşünen Sporcu”, Ayşe Atila’nın; “Okuma Köşesi”, Gamze Tuna’nın; “Doktor Lacivert”, Yunus Arslan’ın; “Her şeyin Tarihi” isimli köşelerini içeriyor.

DİĞER YAZILAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir