Cümlelerin Gücü

Edebifikir yazarlarının, sevdiği yazarlardan derlediği aforizmalar…

***

Her insan bir kez ölür. Bir kez olan olağan olamaz. (Dücane Cündioğlu)

Bir şehir, ancak içinde sevdiğiniz biri olunca yaşamaya başlar. (Aslı Erdoğan)

Dostum, ozanın tek amacı, düşleri seçebilmek ve onlara anlamlar vermektir. İnan bana, insanın en köklü yanılsamaları ona düşlerden gelir ve tüm dizeleştirmeler ve şiirleştirmeler düşlerin yorumundan başka bir şey değildirler. (Fredrich Wilhelm Nietzsche)

Kafanızı Türkiye’de mevki, makam, mülk, servet sahiplerinin yüzlerine bakılabilir insanlar olup olmadığı hiç kurcaladı mı?  (İsmet Özel)

Özgürlük için mücadele eden halk, çoğunlukla karşısında yeni efendiler bulur. (Lord Halifax)

“Bir insanın ikinci benliği kendi kendisinin en sevdiği görüntüsünden başka bir şey değildir. ” (Frank William Abagnale)

Hakikat, var olanın gizlilikten kurtulmasıdır. Hakikat, varlığın hakikatidir. Güzellik, bu Hakikat’in yanında ortaya çıkmaz, onunla iç içedir. Eğer Hakikat bir sanat yapıtı içine girerse, o zaman güzellik olarak görünür. Görünen şey, Hakikat’in yapıt içindeki bu varlığı olarak güzelliktir. (Martin Heidegeer)

Herkes resmi anlamak istiyor. Neden kuşların ötüşünü anlamaya çalışmıyorlar? Gece, çiçek, kişiyi çevreleyen her şey neden araştırılmaya çalışılmadan sevilir? Ama resme gelince anlamak istiyorlar. Sanatçının gerektiği için çalıştığını anlasınlar özellikle. Açıklamak gereğini duymadığımız ama bizi büyüleyen doğadaki birçok şeye verilen önemden çok önem verilmemesi gerekir sanatçıya; çünkü o da dünyanın öteki küçük üyelerinden biridir. Bir tabloyu açıklamaya çalışanlar çoğu zaman yanlış yola saparlar. Bir süre önce Getrude Stein neşe içinde tablomun neyi göstermek istediğini anladığını söylemişti. Stein’e göre tabloda üç müzikçi varmış. Oysa bir natürmort idi! (Pablo Picasso)

Hayat ileriye doğru yaşanır ama geriye doğru anlaşılır. (Kierkegaard)

İnsan, tabiat âleminin kendisyle mühürlendiği son varlıktır. Yüksek ve alçak âlemin hakikatleri insanda birleşmiştir. Ve âlemin hakikatine, Hakk’ın ve O’nun İsim ve Sıfatlarının hakikatini ekleyen ve böylece tabiat âlemindeki küçük hilafetinden sonra büyük alemde büyük hilafeti gerçekleştiren varlık da işte bu insandır. (Molla Sadra)

Kültür, irfana göre, katı, fakir ve tek buudlu. İrfan, insanı insan yapan vasıfların bütünü. Yani hem ilim, hem iman, hem edeb. (Cemil Meriç)

Ve hiçbir şeye şaşırmıyorum, her şey bildik diyorum ya; bu da doğru değil. Ben dünyada olup biteni hayretle izlemeye ve şaşırmaya gelmişim, durmadan şaşırmaya… (Şule Gürbüz)

DİĞER YAZILAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir